Alte știri

Câte zile trebuie să lucrezi în Moldova pentru a-ți cumpăra un iPhone nou?

Pinterest LinkedIn Tumblr

În fiecare an, politica de prețuri a Apple este din ce în ce mai perplexă și generează o mulțime de glume. În același timp, simțul umorului nu depinde de nivelul veniturilor locuitorilor țării: glumele din SUA sunt de înțeles atât în Moldova, cât și în alte țări. După prezentarea din septembrie a noului iPhone 11, Picodi.com au decis să afle câte zile trebuie să lucrați pentru a câștiga bani pentru un produs nou și ce s-a schimbat în acest rating față de anul trecut.

Picodi.com a studiat deja prețurile de pornire pentru noul iPhone. În 2018, Filipine a ocupat linia de vârf a anti-ratingului (mai mult de 156 de zile), urmată de Pakistan (mai mult de 88 de zile). Peste 50 de zile lucrătoare sunt necesare în Argentina, India, China și Mexic. Cea mai comparabilă cu costul smartphone-ului a fost remunerația în Elveția, Luxemburg, Norvegia, Danemarca și Emiratele, unde în 2018 ar fi durat mai puțin de 7 zile. Cum arată acest rating în septembrie 2019?

Prețul iPhone-ului 11 Pro 64 GB, într-unul din celebrele magazine din Moldova, la 22 octombrie era de 25.999 lei. Conform statisticilor oficiale, salariul mediu lunar în Moldova în prima jumătate a acestui an a fost de 6842 lei (5388,8 lei „net”). Rezultă că e nevoie să lucrezi 101,3 zile pentru a cumpăra ultimul iPhone. Rezultatul e cu doar 2 zile de lucru mai mult decât anul trecut.

Liderii clasamentului au fost Elveția, Statele Unite, precum și Luxemburg, unde raportul dintre iPhone și salariul mediu este cel mai profitabil. Elvețianul în medie va putea acumula suma necesară pentru iPhone 11 Pro în 4,8 zile, americanul în 5,8 zile, iar luxemburghezul în 6,7 zile.

Antiraiting-ul aparține Moldovei. În România, un gadget nou se echivalează cu costul a 36,4 zile lucrătoare.

 

loading...

Comments are closed.