CC anunță data și ora ședinței pentru examinarea sesizărilor, privind soarta Stadionului Republican

Curtea Constituțională anunță că joi, 29 iulie, la ora 10:00 va examina trei sesizări referitoare la abrogarea Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican în proprietatea Guvernului SUA, informează Agora.md

În cadrul ședinței Curții Constituționale se analiza constituționalitatea Legii nr. 217 din 3 decembrie 2020 pentru abrogarea și modificarea unor acte normative.

Sesizările au fost depuse de Dinu Plîngău și Maria Ciobanu (sesizarea nr. 198a/2020), de Pavel Filip, Monica Babuc, Nicolae Ciubuc, Ghenadie Buza, Radu Rebeja, Ludmila Guzun și Dumitru Diacov (sesizarea nr. 201a/2020) și, respectiv, de Dumitru Alaiba (sesizarea nr. 206a/2020), deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Amintim că, pe 21 iulie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM privind proprietatea asupra Stadionului Republican. Acest lucru înseamnă că terenul va fi întors Ambasadei SUA.

Ulterior, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă indignarea față de verdictul Curții Constituționale.

Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au contestat în 2020 legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican în posesia Ambasadei SUA, iar CC a spus că solicitarea acestora conține nereguli, respectiv, nu poate fi analizată.

Amintim că, în 2018, Guvernul a aprobat un proiect de lege ce prevedea transmiterea teritoriului Stadionului Republican din capitală Guvernului SUA, pentru construcția ambasadei misiunei diplomatice. Cu lungi dezbateri în Parlament, proiectul a fost susținut de majoritatea parlamentară de atunci. Banii din vânzarea obiectivului urmau să fie investiți în dezvoltarea sportului din țară, spuneau autoritățile.

Iar pe 2 decembrie 2020, Partidul Șor a anunțat că cere abrogarea legii prin care s-a decis transmiterea terenului, sub pretextul că se dorește construcția unui parc de distracții. A doua zi, fără consultări și fără dezbateri, deputații PSRM și cei de la Pentru Moldova, platformă din care fac parte parlamentarii Partidului Șor și câțiva ex-democrați, au votat, în lectură finală, abrogarea respectivei decizii.

Citește și: VIDEO // Parlamentul de legislatura a XI-a a fost legal constituit

Total
0
Shares
Total
0
Share