CC: Separatiștii de la Tiraspol și militarii Armatei a 14-a uzurpă puterea de stat și sunt pasibili de răspundere penală

Ocuparea unei părți a teritoriului național de către trupe străine (Armata a 14-a – n.r.) şi crearea unor entități neconstituționale în unele localități din stânga Nistrului, cu atribute pretins statale, care refuză să se supună regimului constituțional al Republicii Moldova, sunt elemente ale infracțiunii ”uzurparea puterii de stat”. Așadar, aceste entități neconstituționale sunt pasibile, prin redactarea şi punerea în practică a unui cadru legal şi instituțional alternativ, menit să eludeze supremația puterii de stat, independența şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, de răspundere penală pentru uzurparea puterii de stat, a constatat Curtea Constituțională a Republicii Moldova, potrivit deciziei sale din 29 noiembrie 2022 cu privire la examinarea admisibilității sesizării deputatului Oazu Nantoi (PAS).

Prin decizia sa, deși a declarat inadmisibilă sesizarea deputatului PAS, Oazu Nantoi, ”Curtea observă că autorul sesizării a solicitat interpretarea articolului 2 din Constituție, dar nu a demonstrat în ce măsură textul „uzurparea puterii de stat” este neclar şi de ce ar fi nevoie de o interpretare din partea Curții. Mai mult, autorul îi adresează Curții o întrebare la care tot el răspunde afirmativ. În jurisprudența sa, Curtea a reținut că necesitatea interpretării trebuie să fie confirmată prin caracterul incert şi neuniform al dispozițiilor constituționale. Prezentarea unor situații fără argumentarea pretinsei neclarități a Constituției nu este suficientă pentru inițierea procesului de interpretare a Constituției de către Curte”.

În aceste condiții, separatiștii de la Tiraspol și militarii Armatei a 14-a uzurpă puterea de stat și sunt pasibili de răspundere penală.

Amintim că o parte din teritoriul Republicii Moldova este ocupat de către Armata a 14-a a Federației Ruse, iar enclava este condusă de către un regim separatist susținut de Moscova, dar și de către autoritățile de la Chișinău. Prin urmare, recent, Chișinăul a decis să restabilească finanțarea regimului secesionist prin contractul de procurare a energiei electrice de la MGRES, precum și a eliberat autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița.

Total
0
Shares
Total
0
Share