Actual

Ce a decis Guvernul în cadrul ședinței de astăzi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul Chicu a condus ședința Guvernului. Pe agenda ședinței au fost 12 subiecte.

Premierul a început ședința cu menționarea cazurilor de infecție cu virusul de tip nou pe teritoriul Republicii Moldova și a vorbit despre obligativitatea deciziilor luate pe platforma Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Epidemia COVID-19 a afectat deja peste 100 de state. Autoritățile din RM acționează în strânsă cooperare cu OMS.

A fost făcut un apel către toți oamenii pentru a urma recomandările autorităților responsabile de sănătatea publică, în special referitoare la auto-izolare și carantină. Măsurile decise de autorități, precum sistarea procesului educațional în grădinițe, școli, colegii și universități, or sistarea mai multor rute aeriene, produc disconfort, dar sunt absolut necesare în condițiile situației epidemiologice actuale.

Ion Chicu a vorbit despre vizita Prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban și intenția de a semna un parteneriat strategic între RM și Ungaria.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a prezentat pentru aprobare un proiect de lege menit să asigure tratament nediscriminatoriu în cazul accesului la serviciile medicale. Proiectul va acorda posibilitatea persoanelor care au atins vârsta standard de pensionare să dețină statut de persoană asigurată.

Ministrul Usatîi a prezentat pentru aprobare Programul de repartizare a mijloacelor Fondului Rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2020. Legea bugetului de stat alocă Fondului rutier 1,718 milioane lei. Vor fi reparate capital sau construite 7 poduri.

Ministrul Voicu a prezentat un proiect de modificare a Regulamentului cu privire la permisul de conducere, organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea permisului de conducere și condițiile de admitere la traficul rutier. Proiectul prevede utilizarea registrelor automatizate ale ASP și MAI pentru verificarea lipsei restricțiilor aplicate asupra dreptului de a conduce, excluderea cerinței privind prezentarea copiei actului de identitate și modifică procedura de redobândire a permisului de conducere.

Ministrul Perju a prezentat proiectul de abrogare a măsurilor restrictive introduse față de importurile de păsări din Ucraina, pentru a preveni introducerea virusului gripei aviare.

Ministrul Nagacevschi a prezentat pentru aprobare un proiect, care înăsprește sancțiunile pentru „Răspândirea bolilor epidemice”. Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice va fi sancționată cu amendă în mărime de până la 1000 unități convenționale (până la 50 mii lei), sau închisoare de până la 3 ani.

loading...

Comments are closed.