Ce au discutat liderii Blocului Împreună la întâlnirea cu Maia Sandu

 

Ieri, Blocul Împreună, format din Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a dat curs invitației președintei Maia Sandu de a participa la o întâlnire, ca urmare a reacției la inițiativa publică anunțată de Blocul „Împreună” cu privire la semnarea Pactului pentru Europa.

”Blocul „Împreună” a reiterat că, Pactul pentru Europa trebuie să fie unul orizontal și să cuprindă voința mai multor forte politice, fără a fi capitalizat de guvernare sau alte partide politice. Decizia finală trebuie să fie proporțională pentru toate forțele politice, iar documentul final – adoptat și semnat în cadrul unei Conferințe Naționale cu participarea partidelor politice, a societății civile, a mediului academic, a primarilor și persoanelor notorii.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, Blocul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență în activitatea unor miniștri, precum și unele bănuieli rezonabile cu privire la posibilele acte de corupție legate de oficiali importanți ai actualei guvernări, care cu regret rămân neelucidate de organele de urmărire penală. Netransparența și impunitatea compromit intențiile proeuropene ale actualei guvernări.

La fel, blocul „Împreună” a cerut transparență cu privire la asistența externă oferită R. Moldova în ultimii trei ani. Mai mult, Blocul a cerut efectuarea unui audit al achizițiilor publice efectuate în perioada 2021-2023, sub autoritatea Comisiei pentru Situații Excepționale.

Tolerarea mai multor situații care generează suspiciuni justificate în spațiul public, legate de concursuri viciate, promovări de persoane necalificate la funcții de conducere de top, dar și lipsa de investigații penale credibile care ar verifica suspiciunile de corupție, afectează grav credibilitatea demersului pro-european.

La fel, Blocul „Împreună” a cerut demisia a trei miniștri. Blocul ÎMPREUNĂ va depune eforturi sistematice de a informa cetățenii asupra acțiunilor sale în vederea definitivării și semnării Pactului pentru Europa de către toate forțele proeuropene din R. Moldova”, este scris în comunicatul oficial.

Total
0
Shares
Total
0
Share