Politică

Ce avere are noul vicepreședinte al Parlamentului, Ion Ceban? Sau cum e posibil de dus o viață de lux cu venituri de la stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul ședinței din 8 iunie a Parlamentului, deputatul PSRM Ion Ceban a fost ales vicepreședinte al Legislativului. Pentru el au votat 57 de deputați din fracțiunile PAS, Platforma DA și PSRM. Potrivit Ziarului de Gardă, deşi reprezintă un partid de orientare pro-rusă, membrii familiei lui Ion Ceban gestionează mai multe proiecte finanţate din bani europeni sau americani.

În septembrie 2012, Ion Ceban a anunțat că părăsește PCRM (partid condus de Voronin) pentru a adera la proiectul politic lansat cu câteva luni mai devreme de foștii săi colegi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi – PSRM. El a negat atunci că ar fi fost șantajat pentru a pleca de la comuniști, iar la scurt timp, a fost numit secretar pentru ideologie al socialiștilor. În 2014, Ceban a ajuns deputat pe listele PSRM, iar în 2015 a renunțat la mandat pentru funcția de președinte a fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău, după care în 2016 prin cumul a fost purtător de cuvânt a președintelui Dodon. În 2018, Ceban a candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, fiind învins de Andrei Năstase (de menționat că acum sunt colegi de alianță).

În campania electorală, zdg.md a scris că Ion Ceban locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii într-un apartament de tip townhouse, pe str. Nicolae Costin din Capitală. Locuinţa are o suprafaţă oficială de 230 metri pătrați şi a intrat în posesia sa în urma unui contract de donaţie semnat în 2016 cu părinţii săi, Vasile şi Eugenia Ceban. Oficial, aceştia au cumpărat imobilul în 2012, la câteva luni după ce fusese dat în exploatare de SA Coloana Mecanizată Mobilă.

În declarația de venituri, Ion Ceban arată că în anii 2017 – 2018 a avut salarii în mărime totală de 111 mii de lei de la Președinție, de la partid și indemnizații de la Consiliul Municipal Chișinău. Soția sa, pe lângă veniturile de la locul de muncă în mărime de 95 de mii de lei, a obținut un venit de 40 de mii de lei din dobânda mai multor depozite bancare. 108 mii de lei familia Ceban a încasat din vânzarea unui lot de pământ și a unui automobil, iar din indemnizațiile pentru îngrijirea copilului, alte 71 de mii. La proprietăți declară apartamentul de 230 de metri pătrați, evaluat la aproape un milion de lei, indicat și în declarațiile precedente, și mașina de model Skoda Kodiaq (prețul unui asemenea automobil depășește 20 mii euro), cumpărată în anul 2017. Ion Ceban și soția sa sunt titularii a 8 conturi bancare, dintre care unul – în euro, altul – în dolari și restul – în lei. 

Skoda Kodiaq
modelul automobilul pe care il detine familia Ceban

Amintim că potrivit înregistrării video de la negocierile dintre Plahotniuc și Dodon, socialistul a recunoscut că Partidul Socialiștilor primește lunar de la 600 de mii până la un miliard de dolari pe lună din Rusia. Totodată, finanțarea partidelor politice din afara țării este interzisă în Republica Moldova. De precizat că deputații din blocul ACUM au refuzat propunerea PDM de a crea o comisie de anchetă care să investigheze finanțarea ilegală a PSRM.

loading...

Comments are closed.