Alte știri

Ce partid are pe lista candidaților pentru funcția de deputat mai multe femei decât bărbați

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) și-a prezentat lista candidaților pentru funcția de deputat. Aceasta include medici, profesori, economiști, juriști, reprezentanți ai diasporei care au revenit acasă, oameni de afaceri de succes și conducători de companii, studenți, oameni de cultură și chiar slujitori ai Bisericii.

Cap de listă este cunoscutul medic neurolog, șeful Secției internare de urgență de la IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ”Diomid Gherman”, Alexandru Grumeza.

Liderul formațiunii politice, Gheorghe Cavcaliuc, este pe locul cinci. În primii zece au mai fost incluși economiștii Denis Roșca și Nadejda Tatarciuc, juriștii Ion Straciuc, Liviu Baziuc, Vladimir Botnari. Istoricul Valentina Geamănă, bine cunoscută pentru diasporă datorită acțiunilor sale de caritate, este pe locul opt. Pe locul nouă este jurnalistul Tatiana Bordeianu, iar pe zece – psihologul Ana Bogdevici.

Printre candidații PACE sunt și doi din autonomia găgăuză.

Printre candidații pentru alegerile parlamentare din partea PACE sunt oameni care dețin distincții internaționale și de stat ale Republicii Moldova. Cinci dintre ei au primit titlul “Omul Anului”.

Vârsta medie a persoanelor de pe listă este de 35 de ani, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt femei. Bărbați pe listă sunt mai puțin de 46%. Cel mai tânăr candidat are 18 ani.

Solicitat de redacția noastră pentru un comentariu, președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc a explicat această decizie astfel:
„Fiind șef al Inspectoratului General al Poliției, în 2015 am numit o femeie la conducerea comisariatului din raionul Leova. Acest lucru a provocat nedumerire în rândul multor oameni, dar a adus rezultate benefice. Am contribuit la fondarea Asociației Femeilor din Poliție, pe care am promovat-o activ. Am fost președinte al Comisiei de nediscriminare și protejarea drepturilor femeilor în Poliție. Urmez același principiu și în politică. Anume din acest motiv, lista candidaților PACE pentru alegerile parlamentare include mai multe femei decât bărbați.”

Lista include oameni de diferite profesii, precum:

Economiști: 11
Medici: 5
Oameni de afaceri: 9
Juriști: 3
Preoți: 1
Studenți: 8
Profesori: 6
Oameni de artă: 1
Finanțatori: 3
Psihologi: 3
Oameni din diasporă 5

Vedeți lista integrală a candidaților.

Amintim că Partidul Acasă Construim Europa a fost înregistrat în data de 25 august 2020. Potrivit celor mai recente date, acesta reunește 19 000 de membri, are 24 de organizații teritoriale în Republica Moldova și 11 peste hotarele țării. Doctrina politică a partidului este social-liberală.

Partidul Acasă Construim Europa va fi nr.1 în buletinele de vot în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie.

loading...

Comments are closed.