Alte știri

Ce rol aveau mercenarii ruși reținuți la Minsk

Pinterest LinkedIn Tumblr

Anchetatorii din Belarus au acuzat joi doi opozanţi încarceraţi de mai multe săptămâni şi pe cei 33 de bărbaţi despre care susţin că sunt angajaţi ai grupului militar privat rus Wagner şi care au fost arestaţi miercuri că au vrut să orchestreze „revolte în masă” odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 9 august, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Unul dintre opozanţi, Serghei Tihanovski, este soţul Svetlanei Tihanovskaia, principala contracandidată a lui Aleksandr Lukaşenko (foto) în scrutin.

Serghei „Tihanovski, (Mikola) Statkecivi şi cei 33 de cetăţeni ruşi deţinuţi, acuzaţi că sunt angajaţi ai companiei militare private Wagner, sunt urmăriţi în cadrul unei anchete penale pentru organizarea de revolte masive. Ei acţionau împreună”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă belarus, Serghei Kabakovici.

Svetlana Tihanovskaia l-a înlocuit din scurt pe soţul său în cursa prezidenţială după arestarea sa în mai în cadrul unei alte afaceri, într-un moment în care candidatura sa câştiga în popularitate cu sloganul „Stop gândacului”, care îl viza pe liderul autoritar belarus.

Mikola Statkecivi este la rândul său un opozant istoric al regimului belarus, care intenţiona şi el să candideze în alegerile prezidenţiale. El este încarcerat din luna mai.

El l-a înfruntat pe Aleksandr Lukaşenko în alegerile prezidenţiale din 2010 şi a fost apoi încarcerat timp de cinci ani pentru că a organizat manifestaţii împotriva puterii.

Belarusul a anunţat miercuri arestarea unor mercenari ruşi din grupul Wagner, cunoscut pentru apropierea sa de Kremlin, acuzându-i că pregătesc „acte de terorism” pentru a destabiliza ţara cu prilejul alegerilor prezidenţiale.

Aliaţi istorici, Moscova şi Minsk întreţin relaţii tensionate de la sfârşitul lui 2019, când Lukaşenko a acuzat Rusia că vrea să-i reducă ţara la statutul de vasal şi să se amestece în scrutinul de pe 9 august. Kremlinul a dezminţit joi că ar încerca să destabilizeze Belarusul.

Citește și: Cea mai mare prăbușire economică din istorie. COVID a răpus și motorul Europei

loading...

Comments are closed.