Ce se întâmplă cu Ilan Șor dacă acesta revine în țară? Răspunsul lui Alexandr Stoianoglo

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo spune că pentru a-l reține pe Ilan Șor, în cazul reîntoarcerii acestuia în țară nu este nevoie de o nouă ridicare a imunității parlamentare, transmite Telegraph.md

Stoianoglo afirmă că Procuratura Generală (PG) va adresa o solicitare către noul Parlament pentru interpretarea legii, în cazul lui Șor, dat fiind faptul că o astfel de situație, în care un ex-deputat condamnat devine din nou parlamentar, se întâmplă în premieră în Republica Moldova (RM).

Cu toate acestea, pentru reținerea liderului PP ”Șor” nu este necesară ridicarea imunității parlamentare pentru că Șor este deja condamnat și are mandat de arest în cadrul unui dosar penal, respectiv în cazul în care acesta revine pe teritoriul RM, el va fi imediat reținut.

Totodată, Stoianoglo declară că deși Israelul nu-și extrădează cetățenii, PG caută soluții pentru ca Ilan Șor să fie atras la răspundere penală, deoarece, deși extrădarea este practic imposibilă, totuși Șor poate să-și ispășească pedeapsa penală chiar și pe teritoriul statului israelian, fiind condamnat în RM.

”Noi avem o poziție, care a fost prezentată prin comunicatul nostru, noi considerăm că în cazul domnului Ilan Șor, nu este necesar de ridica lui încă odată imunitatea sau acordarea unui acord suplimentar pentru reținerea lui și atragerea la răspundere penală, în același timp, reieșind din faptul că această situație s-a întâmplat pentru prima dată, în istoria noastră, noi am decis că după începerea activității noului Parlament noi totuși adresăm o solicitare pentru interpretarea normei procesual-penale pe acest caz, dar totuși noi avem poziția că nu este necesară primirea acordului nou.

Noi în privința domnului Ilan Șor avem o situație deosebită, în privința lui se examinează un dosar penal în Curtea de Apel, el în acest dosar este deja condamnat și conform deciziei primei instanțe el este sub arest și în cazul dat noi nu avem de acord suplimentar. Adică în orice caz, dacă domnul Șor vine în țară el va reținut și va fi predat în judecată. Nu ne trebuie mandat de arest, el deja are mandat de arest.

Noi am respectat toate procedurile. Ministerul Justiției încă doi ani în urmă, după pronunțarea sentinței de primă instanță a adresat o cerere a autorităților din Israel pentru a-l extrăda pe domnul Șor și am primit un răspuns negativ. Noi totuși căutăm soluții pentru atragerea domnului Ilan Șor la răspundere penală sau aici, sau în statul Israel”, a declarat Alexandr Stoianoglo, în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” cu Gheorghe Gonța.

Citește și: Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va propune la primele ședințe ale Parlamentului mai multe legi pentru a-și îndeplini promisiunile în fața cetățenilor

Total
0
Shares
Total
0
Share