Politic

CEC a decis: DA pentru alegeri locale, NU pentru referendum!

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul ședinței de astăzi, 12 martie, membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au decis că alegerile locale noi în municipiile Chișinău și Bălți vor avea loc pe 20 mai, atunci când vor avea loc alegeri locale noi în mai multe localități din țară. Totodată CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a votului mixt.

Președintele CEC, Alina Rusu, a explicat decizia instituției prin faptul că intenția grupului contravine legislației și precizărilor Curții Constituționale, care prevede că un referendum legislativ poate fi inițiat doar de către Parlament.

Comisia Electorală Centrală a stabilit că pentru organizarea alagerilor locale anticipate în municipiile Bălți și Chișinău sunt necesare 22,516 milioane de lei. Iar dacă s-ar fi organizat și un referendum național ar mai fi fost nevoie de încă 22 de milioane de lei din bugetul de stat.

Pe durata ședinței, reprezentanții grupului de inițiativă anti-mixt au avut un comportament agresiv și ofensator. Aceștia au fost somați în repetate rânduri de președintele, dar și alți membri ai CEC să dea dovadă de un comportament civilizat.

Pentru alegerile locale din Chișinău, la moment doar Andrei Năstase și-a anunțat candidatura. Platforma DA a solicitat deja PAS să susțină candidatul lor, dar Maia Sandu a declarat la TV8 că încă nu a luat o decizie ce va face. PSRM, PL și alte formațiuni politice au declarat că-și vor anunța candidații lor după ce Comisia Electorală va decide data alegerilor. Iar PDM a declarat că partidele pro-europene trebuie să identifice un candidat unic, doar așa se va putea de împedicat socialiștii să câștige funcția de Primar General al Capitalei.

loading...

Comments are closed.