Alte știri

Cehia a publicat pașaportul moldovenesc al spionului rus, Aleksandr Petrov

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mass-media cehă a publicat copiile pașapoartelor angajaților Direcției Centrale Inteligență ( Главное Разведывательное Управлеие – n.r. ) a Federațiie Ruse, cunoscuți ca Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov, transmite Telegraph.md

Cunoscuți după cazul de otrăvire a familiei Skripal, angajații DCI (ГРУ – n.r.), Aleksandr Petrov și Ruslan Boșirov sunt deținătorii a mai multor pașapoarte.

Pe teritoriul Cehiei, de exemplu, ei foloseau documente de cetățeni ai Republicii Moldova și a Tadjikistanului: „Mișkin-Petrov” a devenit cetățean al Moldovei, Nicolae Popa, iar „Celiga-Boșirov” a devenit cetățean al Tadjikistanului, Ruslan Boșirov. Autenticitatea copiilor publicate a fost confirmată de către NCOZ ( Centrul Național al Luptei cu Criminalitatea Organizată al Cehiei).

„Petrov” și „Boșirov” se consideră implicați la explozia de la depozitul de muniții al companiei Imex Group. Armele se planifica a fi transmise Ucrainei, însă după explozia munițiilor din 2014 toată proprietatea a fost distrusă, iar în timpul incidentului au decedat doi angajați ai Imex Group. Consecințele incidentului au fost lichidate abia în toamna anului 2020.

În Cehia, ambii cercetași sunt dați în căutare. Londra îi consideră implicați în otrăvirea lui Sergiu și fiicei sale Iulia Skripali. Moscova neagă categoric orice implicare în tentativa de otrăvire, iar înșiși cercetașii au apărut în interviul jurnalistei pro-Kremlin, Margarita Simonian, în cadrul căruia au declarat că au fost în Marea Britanie pentru a admira „turnurile”. Pe lângă asta ambii se încurcau în răspunsuri și nu arătau deloc convingători.

După vociferarea informației de rezonanță referitor la „Petrov” și „Boșirov”, în Praga au izbucnit proteste, iar autoritățile cehe au luat decizia de expulzare din țară a 18 diplomați ruși. Moscova a răspuns oglindit: până la sfârșitul zilei de azi, 19 aprilie 2021, 20 de reprezentanți diplomați cehi trebuie să părăsească țara. Experții presupun că Kremlinul și-a pierdut influența asupra Cehiei.

Menționăm că potrivit datelor Agenției Servicii Publice, pașaportul publicat în presa cehă nu este valabil, iar o persoană cu un astfel de cod personal de identificare (IDNP) nu există în țara noastră.

sursa: Dialog.ua

Citește și: Republica Moldova, țară figurant în scandalul internațional dintre Cehia și Rusia: un agent GRU avea și pașaport moldovenesc

loading...

Comments are closed.