Cei din Platforma DA sunt supărați pe Maia Sandu, după ce aceasta a decis să le respingă o lege votată inclusiv de PAS

Reprezentanții Platformei DA își exprimă nemulțumirea de faptul că președintele Maia Sandu nu a promulgat Legea nr.60 privind comerțul interior, elaborată de cei din PPDA, transmite Telegraph.md

PPDA specifică că modificările propuse de lege vin în sprijinul al producătorilor autohtoni din domeniul agroalimentar, în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor țării.

Mai mult de atât, PPDA evidențiază că legea elaborată de dânșii implementează prevederile Directivei Parlamentului European 2019/633 din 17 aprilie 2019, care interzic supermarketurilor să impună furnizorilor costuri aferente stocării, afișării sau listării produselor agricole și alimentare sau, cel puțin, cer ca plățile pentru asemenea servicii să fie rezonabile, echitabile.

Platforma DA nu uită să menționeze și situația actuală din Republica Moldova în acest domeniu care arată că în practicile actuale comerciale de relaționare a ritailurilor/cumpărărtorilor cu furnizorii produselor agroalimentare, supermarketurile deseori impun antreprenorilor din domeniul agroalimentar autohton reduceri de 30-40 % pentru poziționarea mai avantajoasă a produselor pe rafturi, fără ca aceasta să conducă la diminuarea prețului final afișat pentru consumatori. Respectiv aceste practici împiedică semnificativ accesul producătorilor autohtoni, în special al celor din sectorul businessului mic și mijlociu, la rețelele mari de comercializare.

În acest context, PPDA a propus plafonarea până la 10 % din valoarea produselor agricole și alimentare livrate a plăților pentru serviciile de marketing prestate de către supermarketuri, precum și limitarea până la 60 de zile a acțiunilor de promovare a produselor.

Platforma DA accentuează faptul că modificările propuse au fost dezbătute pe larg timp de 3 ani și au fost inițial parte componentă a unui proiect de lege, înregistrat în Parlament încă în martie 2018 în rezultatul activității grupului de lucru creat pe lângă Ministerului Economiei cu participarea asociațiilor producătorilor și procesatorilor autohtoni și a reprezentanților rețelelor de ritailuri. Însă, deși a fost ulterior votat în prima lectură de legislativul precedent, proiectul respectiv, în mod abuziv a fost blocat prin diverse tertipuri.

Supărarea celor din DA vine și din faptul că au depus efort considerabil în promovarea acestei legi, spunând că  le-a luat mult timp să promoveze ideea și să convingă deputații privind necesitatea votării unui asemenea proiect de lege.

Totodată, au fost organizate mai multe audieri publice pe acest subiect, în cadrul cărora toate asociațiile producătorilor și a procesatorilor autohtoni au susținut proiectul propus de Platforma DA și au promis că prețurile la produsele agroalimentare autohtone nu vor fi majorate. Toți factorii interesați, inclusiv cei decizionali au avut în toată această perioadă îndelungată posibilitatea îmbunătățirii proiectului sau inițierii unui proiect separat mai bun.

De asemenea, reprezentanții evidențiază că legea propusă de Platforma DA și susținută de ambele componente ale blocului ACUM a fost votată cu majoritatea covârșitoare de voturi ale deputaților din Parlament (unica excepție reprezentând-o fracțiunea Șor), iar la etapa examinării nimeni nu a propus vreun amendament la acest proiect de lege.

Plus la asta, PPDA reiterează că în următorul Parlament vor încerca din nou să promoveze Legea nr. 60, refuzată de președintele Maia Sandu.

“Platforma DA rămâne consecventă în promovarea și implementarea politicilor de susținere a producătorilor autohtoni, în special a celor din domeniul agroalimentar și sectorul businessului mic și mijlociu. În următorul legislativ vom depune toate eforturile pentru a repune pe tapet Legea nr. 60 privind comerțul interior, lege care corespunde plenar standardelor europene și este extrem de necesară și benefică pentru ramura agroalimentară autohtonă și tuturor cetățenilor.” se arată în comunicatul partidului.

Citește și: DOC // Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este susținut de tot mai mulți aleși locali

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share