Cei șapte candidați înregistrați pentru alegerile noi din Hâncești

Până la acest moment, Consiliul Electoral responsabil de organizarea alegerilor noi în nordul raionului Hâncești a înregistrat șapte candidați, informează Telegraph.md

Cele mai multe discuții le-a stârnit felul în care și-a desemnat candidatul partidul PAS, condus de Maia Sandu. În pofida reticențelor membrilor de partid din raionul Hâncești, Maia Sandu a decis s-o desemneze pe fostul ministrul al Justiției, Olesea Stamate.

Organizațiile raională și orășenească au pledat însă pentru candidatura fostului membru al Partidului Liberal Democrat (PLDM), Grigore Cobzac. Într-un final, acesta a fost înregistrat ca și candidat independent. Platforma DA și-a declarat susținerea pentru el, dovadă a lipsei de cooperare între PPDA și PAS.

Olesea Stamate a fost ministrul Justiției din Cabinetul Maia Sandu care și-a asumat responsabilitatea de a selecta candidaturile pentru funcția de procuror general, în a doua jumătate a anului trecut.

Chiar dacă actualul procuror general a acumulat cele mai bune aprecieri ale comisiei de selectare a ministerului Justiției, Olesea Stamate a respins rezultatele, iar Maia Sandu și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pentru a i se acorda dreptul de a selecta candidaturile la funcția respectivă. La 12 noiembrie, Legislativul a respins angajamentul Guvernului de atunci, ceea ce a însemnat și demiterea sa.

Un alt candidat în alegerile din raionul Hâncești este liderul liberal (PL) Dorin Chirtoacă, care este susținut de recent-creata Mișcare ”Unirea”, dar nu și de unioniștii din Partidul pentru Unitatea Națională (PUN), care și-au declarat suportul pentru Grigore Cobzac.

PDM l-a propus și deja a fost înregistrat Ion Mereuță, fost reprezentant al guvernului în raionul Hâncești, iar din partea socialiștilor (PSRM) a fost înregistrat medicul Ștefan Gațcan.

Vitalie Balinschi va concura din partea Partidului Șor, iar PLDM va fi reprezentat în competiția electorală de Anatolie Postolachi.

Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 38 va finaliza înregistrarea candidaților pe 13 februarie, iar pe 14 februarie va începe campania electorală propriu-zisă. Alegerile vor avea loc la 15 martie.

Postul de deputat în această circumscripție a rămas vacant, după ce democratul Alexandru Botnari a renunțat la mandatul de deputat în favoarea funcției de primar al Hânceștiului în urma alegerilor locale din toamna anului trecut.

Citește și: Decizie de ultima oră a CEC-lui în privința alegerilor din Hâncești

Total
0
Shares
 
Total
0
Share