Externe

Cel mai mare aisberg din lume se desprinde acum de Antarctica

Pinterest LinkedIn Tumblr

O fisură în banchiza de gheață din Antarctica amenință să ducă la desprinderea celui mai mare aisberg format vreodată. În ultimele 6 zile, fisura s-a adâncit cu 17 kilometri și are acum 13 kilometri lungime.

Până acum, fisura era paralelă cu marginea banchizei de gheață, însă direcția de rupere s-a schimbat acum. „Fisura pare să se întoarcă spre margine, indicând că este momentul să se rupă, probabil foarte curând”, spuen Adrian Luckman, liderul unei echipe de cercetători din Rehatul Unit, care monitorizează evoluția fisurii încă din 2004, scrie digi24.

Nu se poate face nimic pentru a împiedica inevitabilul, spun oamenii de știință, care apreciază că aisbergul se va rupe în curând de banchiză. Acesta ar putea măsura în jur de 5.000 de kilometri pătrați și va fi cel mai mare aisberg măsurat vreodată. Această desprindere a aisbergului va schimba complet peisajul antarctic și va lăsa banchiza Larsen C vulnerabilă, consideră experții.

Banchizele sunt platforme masive de gheață ce plutesc pe ocean, de-a lungul coastelor continentale, având câteva sute de metri grosime. Oamenii de știință se tem că dezintegrarea acestora va determina deplasarea ghețarilor în largului oceanului, pe fondul creșterii temperaturilor, determinată de fenomenul de încălzire globală. Această evoluție va contribui la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, atrag atenția cercetătorii.

loading...

Write A Comment