Cel puțin 5 morți în naufragiul unei ambarcațiuni supraîncărcate cu migranți în Canalul Mânecii. Numărul decese din 2024 ajunge la 15

 

Cel puțin cinci migranți – trei bărbați, o femeie și un copil – au murit în cursul nopții de luni spre marți în timpul unei tentative de traversare a Canalului Mânecii, în apropierea plajei de la Wimereux, în regiunea franceză Pas-de-Calais, au declarat pentru AFP surse din cadrul poliției. Potrivit prefecturii din Pas-de-Calais, a fost vorba de o ambarcațiune supraîncărcată, scrie Agerpres.ro

Incidentul a avut loc dimineața, când un „vas mic”, o ambarcațiune improvizată cu peste 110 persoane la bord, a pornit pe mare de pe plaja din Wimereux, potrivit prefecturii. „După o primă eșuare, ambarcațiunea a pornit din nou pe mare”, a precizat Prefectura. Se crede că ambarcațiunea supraîncărcată a fost implicată într-o mișcare precipitată, soldată cu mai multe victime. Ancheta a fost încredințată procurorului general din Boulogne-sur-Mer.

Marți dimineață, poliția a interzis accesul pe o porțiune de o sută de metri din digul de la Wimereux, potrivit unui jurnalist AFP.

Echipe de securitate civilă și două elicoptere ale serviciului medical de urgență s-au deplasat la fața locului. Potrivit cotidianului local La Voix du Nord, aproximativ o sută de migranți au fost deja recuperați la bordul unui remorcher de intervenție al marinei franceze și vor fi duși în portul Boulogne.

Această tragedie ridică la cel puțin cincisprezece numărul persoanelor care și-au pierdut viața încercând să traverseze Canalul Mânecii în 2024, potrivit unui bilanț realizat de AFP.

Cea mai recentă tragedie de acest fel a avut loc chiar luna trecută, pe 3 martie, când o fetiță de 7 ani s-a înecat la Watten (Nord), în timp ce se afla într-o barcă mică împreună cu alți 15 migranți.

La sfârșitul lunii februarie, un turc în vârstă de 22 de ani a murit după ce a căzut dintr-o ambarcațiune în largul coastei din Calais, iar alți doi migranți au fost dați dispăruți.

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, cinci migranți, printre care un adolescent sirian de 14 ani, au murit la Wimereux în timp ce încercau să ajungă la o ambarcațiune aflată deja pe mare, înecându-se în apa rece.

Anul trecut, 29.437 de migranți au ajuns ilegal pe coasta engleză, față de 45.774 în 2022, un an record, potrivit cifrelor Ministerului britanic de Interne.

Luni seară, Parlamentul britanic a aprobat proiectul de lege care permite ca solicitanții de azil care au intrat ilegal în Marea Britanie să fie expulzați în Rwanda. Anunțat în urmă cu doi ani de guvernul conservator al lui Rishi Sunak și prezentat ca o măsură emblematică în politica sa de combatere a imigrației ilegale, proiectul de lege vizează trimiterea în Rwanda a solicitanților de azil – indiferent de unde provin – care au intrat ilegal în Marea Britanie, în special prin traversarea Canalului Mânecii cu bărci de cauciuc.

Total
0
Shares
Total
0
Share