Cele trei forțe de opoziție din Polonia au obținut majoritatea în Parlament

Rezultate oficiale ale alegerilor de duminică din Polonia arată că trei partide de opoziție, care au promis să restabilească standardele democratice în Polonia, au obținut peste 54% din voturi, ceea ce le oferă șanse mari de a prelua puterea.

Partidul Lege și Justiție, care a condus țara timp de opt ani, a câștigat puțin peste 35% din voturi și a ocupat primul loc, dar în același timp și-a pierdut majoritatea în parlament.

Chiar dacă rezultatele oficiale confirmă acest scor, Coaliția Civică a lui Donald Tusk (30,7%) și aliații săi, A Treia Cale (14,4%) și Noua Stângă (8,61%), ar putea fi nevoiți să aștepte săptămâni sau chiar luni înainte de a avea ocazia să formeze un guvern, spun experții citați de Reuters.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că ar oferi prima șansă partidului câștigător, sugerând că premierul Mateusz Morawiecki sau un alt lider de partid ar avea această oportunitate.

Participarea la urne a fost de 72,9 la sută – o valoare-record în istoria Poloniei, de la schimbarea democratică din urmă cu 34 de ani.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share