Social

Centrul Internațional „La Strada” condamnă „investigația” ZDG: Este grav că un astfel de subiect sensibil e folosit în interese politice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Centrul internațional La Strada, specializată în apărarea drepturilor omului și prevenirea traficului de persoane, a violenței în familie și exploatării sexuale în scopuri comerciale a copiilor, a publicat astăzi un comunicat de presă în care a condamnat mediatizarea victimelor violurilor, făcând referință la investigația publicată de Ziarul de Gardă cu privire la femeia violată de activistul Platformei DA, Gheorghe Petic.

Centrul Internațional „La Strada” declară, într-un comunicat de presă, că abordarea în mass media a violenței sexuale din perspectiva biografiei victimei compromite subiectul și distrage opinia publică de la esența fenomenului. „Este grav faptul că un subiect social extrem de sensibil, cum sunt infracțiunile sexuale, este folosit în interese politice.” se spune în comunicatul de presă al celor de la „La Strada”

În declarație se spune că abordarea în mass media a violentei sexuale din perspectiva biografiei victimei compromite subiectul și distrage opinia publică de la esența fenomenului (infracțiunea comisă), deraind spre aspecte care nu au nicio relevanță în investigarea și documentarea cazurilor, infractiunilor de acest gen, iar astfel de abordări ale unui abuz sexual consolidează ideile preconcepute – și așa prea adânc înrădăcinate în mentalul societății noastre – că femeia ar fi cea care provoacă; că dacă petrece timp în localuri de noapte, „merită sa fie violată” etc, etc.

Aceștia scriu că „fiecare jurnalist care-și face munca profesionist ar trebui să știe că meseria victimei, locul ei de muncă, starea familială, faptul că are sau nu copii nu au absolut nicio relevanță în investigarea infracțiunilor de viol. Ba mai mult, astfel de interpretări, pe lângă faptul că stigmatizează victima, contribuie și la discriminarea unui copil, care, în mod normal, trebuie să fie protejat de orice informație dăunătoare.”

Reprezentanții La Strada scriu că așteaptă de la presă materiale de calitate, echidistante și nepărtinitoare e. „acum, poate mai mult ca oricând, e nevoie de altfel de abordări ale subiectului: dacă au fost sau nu respectate drepturile victimei și drepturile făptuitorului în instanță și pe durata investigării cauzei, dacă a fost reacția sistemului destul de promptă și în timp util ș.a.m.d. Prezentarea cazurilor de abuz sexual, și asa foarte sensibilie, vizând viata privată a unei persoane, din perspectiva calităților morale sau biografiei persoanelor, nu-și au locul și rostul, dacă vorbim despre un jurnalism de calitate. Victimizarea repetată a părții vătămate, blamarea victimelor violurilor, în general, și descurajarea oricui a trăit sau va trăi cândva o formă sau alta de violență sexuală – acesta este cel mai evident și cel mai regretabil impact pe care îl provoacă politicile editoriale de acest fel.”, se spune în comunicatul de presă al organizației la strada.

Amintim că publicația Ziarul de Gardă a publicat o investigație cu privire la victima violului săvârșit de către Gheorghe Petic, activistul Platformei DA condamnat recent pentru această infracțiune. Cei de la ZdG au prezentat victima în conotație negativă, pentru a îl prezenta în calitate de victimă sau chiar martir pe violator.

loading...

Comments are closed.