Actual

Cetățenii care găzduiesc refugiați ar putea beneficia de susținere

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cetățenii Republicii Moldova care găzduiesc refugiați ar putea beneficia de susținere. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, la acest mecanism au lucrat autorităție în ultimele zile, informează TV8.md

„În ultimele zile, am definitivat mecanismul pentru susținerea familiilor care găzduiesc refugiații. Este un mecanism internațional. Responsabil va fi organizația World Food Programme. După ce vom semna memorandumul de înțelegere dintre guvern și organizație, World Food Programme va veni cu detalii despre acest mecanism”, a declarat Spatari, precizând că autoritățile sunt pe ultima sută de metri.

Totodată, ministrul a precizat că, începând cu 27 februarie, în Republica Moldova au intrat 161 de loturi cu ajutoare umanitare, dintre acestea 114 loturi au venit în adresa organizațiilor necomerciale. Potrivit acestuia, valoarea loturilor se estimează la 1250 de tone.

„Loturile de ajutoare umanitare care nu sunt însoțite de documentele necesare sunt considerate donații și sunt recepționate la depozitul de la Leușeni de unde sunt transportate ulterior la depozitul Moldova Film”, a declarat Spatari.

Totodată, ministrul a precizat că pentru a acoperi chetuielile suportate de către primării, Ministerul Muncii și Portecției Sociale a fost deschisă adresa de email la care sutn recepționnate toate devizele de chetuieli.

„Îndemnăm autoritățile locale să ne trimită detaliile, documentele cu cheltuielile efectiv făcute din prima zi, pentru a identifica soluții de finanțare pentru rambursarea cheltuielilor. Solicităm autorităților publice locale să transmită pe adresa de email cont.refugiati@social.gov.md pentru ca noi să identificăm finanțare”.

Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, Dumitru Udrea a precizat în cadrul aceleiați conferințe de presă că până luni, 21 martie, pe teritoiul Republicii Moldovaau intrat 101 mii de refugiați, dintre care aproape jumătate sunt copii.

„Numărul este în scădere în comparație cu datele de la sfârșitul săptămânii trecute. În cele 104 centre de plasament pentru refugiați sunt cazați peste 4200 de cetățeni din Ucraina, în peste 4 mii de locuri sunt disponibile”.

„Moldova pentru Pace” a lansat platforma www.dopomoha.md unde sunt colectate cererile și ofertele de ajutor gratuit persoanelor refugiate (familii de până la nouă persoane) din Ucraina.

loading...

Comments are closed.