Politică

Cetățenii moldoveni care muncesc în Germania vor beneficia de prestații sociale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cetățenii Republicii Moldova care muncesc în Germania vor beneficia de prestații sociale. Acordul semnat între cele două țări va intra în vigoare la 1 martie curent, după ce recent a fost ratificat de Bundestagul german, transmite MOLDPRES.

Documentul stipulează condițiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaș precum și a pensiei și indemnizației de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state.

Potrivit acordului, la atingerea vârstei de pensionare, persoanele care au activat legal și au achitat contribuții de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, vor beneficia de pensie, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova. Măsuri analogice de securitate socială sunt prevăzute și pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), fiecare țară semnatară va achita partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.

În prezent, CNAS aplică 11 acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania. În anul 2017 a fost semnat acordul cu Turcia, care va intra în vigoare după finalizarea procesului de ratificare a documentului de către ambele părți.

Actualmente, peste 530 de cetățeni ai Republicii Moldova, domiciliați pe teritoriul altor state contractante, beneficiază de pensii stabilite și transferate pe teritoriul altui stat contractant.

loading...

Comments are closed.