Actualitate

Cetățenii străini se vor putea angaja mai ușor la muncă în Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova va fi optimizat. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a decis, la ședința de astăzi, să propună plenului Parlamentului aprobarea, în lectura a doua, a unui proiect de modificare a legislației, transmite Telegraph.md

Potrivit proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația. În conformitate cu modificările prevăzute, cetățeanul străin va prezenta pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă copia contractului individual de muncă.

Va fi exclus din legislație și alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza Listei ocupațiilor prioritare, aprobată de Guvern.

Printre propunerile incluse în proiect se regăsește și posibilitatea de prelungire a dreptului de ședere provizorie doar până la 3 ani consecutiv.

De asemenea, persoana juridică ce va prezenta intenționat acte incorecte sau neautentice autorității competente pentru străini pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă cetățenilor străini aflați provizoriu în Republica Moldova va fi sancționată cu amendă de până la 7 500 de lei.

”Proiectul de modificare a cadrului normativ în domeniu urmează să optimizeze procesele de angajare a străinilor la muncă pe piața autohtonă, să elimine lacunele și barierele administrative depistate, cu racordarea prevederilor legislației la necesitățile economiei naționale și respectarea cerințelor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, se menționează în nota informativă a proiectului, al cărui autor este Guvernul.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în lectura doua în ședința plenară a Parlamentului.

FOTO // Iluminat modern pe strada Calea Orheiului! Astăzi a fost lansat iluminatul nocturn și cel decorativ după renovare

loading...

Comments are closed.