Politic

Chiar dacă avea imnul „Deșteaptă-te române” și limba oficială – româna, președintele Igor Dodon sărbătorește astăzi 100 de ani de la crearea Republicii Democrate Moldovenești!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la crearea Republicii Democrate Moldovenești. Moment istoric sărbătorit și de președintele țării, Igor Dodon, ca fiind unul deosebit de important în istoria statalității moldovenești.

„Știm cu toții că ziua de 2 decembrie 1917 a fost deosebit de importantă în istoria statalității moldovenești. Mă bucur că, anume în perioada mandatului meu, se împlinesc 100 de ani de la acel moment istoric. Această coincidență fericită pentru mine ne-a permis să organizăm, sub egida Președintelui Republicii Moldova, o Adunare festivă de celebrare a datei de 2 decembrie. Astăzi sărbătorim un Centenar de mare simbolism, care ne amintește că moldovenii au avut întotdeauna dorința de a-și redobîndi independența, de a-și asigura statalitatea și de a stăpîni propriul teritoriu.”, se spune într-un mesaj postat pe pagina de facebook a președintelui Dodon.

Ceea ce nu a scris președintele Dodon, este faptul că în scurta sa existență, Republica Democrată Moldovenească a avut ca imn de stat, actualul imn al României „Deșteaptă-te române”, iar limba oficială era la fel, limba română cu grai moldovenesc. Drapelul de stat era la fel tricolorul, precum și în România.
Igor Dodon

După ce pe data de 24 ianuarie 1917, Republica Democrată Moldovenească și-a proclamat independența, până la acel moment fiind un stat efemer, autonom față de Imperiul Rus, pe data de 27 martie 1918, Sfatul Țării, organul conducător al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Votul de unire cu România a fost dat prin 86 voturi pentru, 3 împotrivă și 36 abțineri. Iar prin Tratatul de la Paris din 1920, unirea Basarabiei cu România a fost confirmată și recunoscută la nivel internațional.

 

loading...

Comments are closed.