China a început să sape una dintre cele mai adânci gropi din lume. Ce ar vrea să descopere

China a început să sape una dintre cele mai adânci gropi din lume pentru a studia zonele aflate mult sub suprafața terestră, relatează Digi24 cu referire la The Guardian.

Forarea gropii a început marți, într-un deșert din bazinul Tarim din nord-vestul Chinei, potrivit agenției de știri de stat chineze Xinhua. Cu o adâncime de 11.100 de metri, puțul îngust va pătrunde în peste 10 straturi și va ajunge în sistemul cretacic din scoarța terestră, o serie de roci stratificate datând de 145 de milioane de ani.

Proiectul ar urma să fie finalizat în 457 de zile și este considerat de presa de stat chineză drept „o piatră de hotar în explorarea adâncimii Pământului de către China”.

Groapa de mare adâncime le va permite oamenilor de știință să studieze structura internă și evoluția Pământului și să furnizeze date pentru cercetarea geoștiințifică, a declarat China National Petroleum Corporation, principalul producător de petrol și gaze din țară, care conduce proiectul.

Wang Chunsheng, un expert tehnic implicat în operațiune, spune că este o încercare îndrăzneață de a explora teritoriul necunoscut al Pământului și de a extinde granițele înțelegerii umane.

Totuși, nu va fi o performanță ușoară.

„Dificultatea proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care merge pe două cabluri subțiri de oțel”, a spus Sun Jinsheng, om de știință la Academia Chineză de Inginerie.

Echipamentul, care cântărește peste 2.000 de tone, este proiectat să reziste la temperaturi subterane de până la 200C și la o presiune atmosferică de 1300 de ori mai mare. În plus față de condițiile extreme de sub suprafața terestră, mediul aspru din bazinul Tarim – care găzduiește cel mai fierbinte și mai uscat deșert din China – este încă o provocare.

Proiectul face parte din strategia Chinei de a explora noi frontiere în spațiu și sub suprafața Pământului. În 2021, președintele chinez i-a îndemnat pe cei mai importanți oameni de știință ai țării să depășească noi bariere în diferite domenii, inclusiv explorarea adâncimii Pământului.

Xi Jinping a subliniat, de asemenea, nevoia de a crește furnizarea de energie produsă în țară, împingând giganții energetici chinezi să caute resurse naturale.

Regiunea Xinjiang, unde este forată groapa, este cunoscută pentru bogatele zăcăminte minerale și petrol. Iar luna trecută, Sinopec, cea mai mare companie de rafinare din China, a găsit fluxuri considerabile de petrol și gaze într-o sondă de explorare din bazinul Tarim, la o adâncime de peste 8.500 de metri sub suprafață.

Cu o adâncime de 12.262 de metri, forajul Kola Superdeep din nord-vestul Rusiei este cea mai adâncă groapă săpată de om din lume.

Total
0
Shares
Total
0
Share