China a respins acuzaţiile privind atacurile informatice asupra Marii Britanii, SUA și Noii Zeelande

China a respins marţi acuzaţiile formulate la adresa sa de guvernele american, britanic şi neozeelandez de a fi în spatele mai multor atacuri informatice împotriva instituţiilor publice ale acestor ţări şi a asigurat că a “protestat cu fermitate pe lângă Statele Unite şi părţi interesate”, scrie Agerpres.ro

Beijingul “a protestat ferm pe lângă SUA şi părţile interesate şi va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja drepturile şi interesele legitime”, a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Washingtonul “şi-a unit forţele cu Regatul Unit pentru a exagera aceste aşa-zise atacuri informatice chineze”, a denunţat acesta.

În acuzaţii publice rare şi detaliate ce desemnează Beijingul, cele trei guverne au denunţat luni o serie de atacuri cibernetice din ultimii ani, într-un demers aparent concertat pentru a cere socoteală Chinei.

Departamentul Justiţiei din SUA a anunţat că a inculpat şapte chinezi pentru o “operaţiune prolifică de piratare informatică la scară mondială” timp de 14 ani, menită să contribuie la “obiective de spionaj economic şi de spionaj extern” ale Beijingului; la scurt timp, vicepremierul britanic Oliver Dowden a anunţat în parlamentul de la Londra că “actori afiliaţi statului chinez” au comis “două atacuri cibernetice de tip malware” în 2020 şi 2021, împotriva unor parlamentari critici la adresa Beijingului şi împotriva Comisiei Electorale a Regatului Unit.

La rândul său, Noua Zeelandă a acuzat un grup având legătură cu Beijingul că a piratat în 2021 sistemul informatic al Biroului Parlamentului însărcinat cu elaborarea şi publicarea legilor.

SUA, Regatul Unit, precum şi Noua Zeelandă, Australia şi Canada, fac parte dintr-o reţea de schimb de informaţii denumită Five Eyes.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share