Alte știri

China aprobă legea controversată privind securitatea națională pentru Hong Kong

Pinterest LinkedIn Tumblr

Legislativul Chinei a aprobat o propunere de impunere a legii de securitate națională extrem de controversată la Hong Kong, într-o mișcare fără precedent, conform căreia criticii spun că amenință libertățile politice fundamentale și libertățile civile pe teritoriul semi-autonom, informează CNN, sursă citată de Telegraph.md

Congresul Național al Poporului a aprobat joi, în unanimitate, rezoluția de introducere a legislației de securitate, care interzice secesiunea, subversiunea puterii de stat, terorismul, intervenția străină și permite agențiilor de securitate de stat din China să opereze în oraș.

Un singur delegat a votat împotriva propunerii, în timp ce 2.878 au votat pentru și șase s-au abținut.

Acum aprobat, comitetul permanent va elabora legea – un proces care se preconizează să dureze aproximativ două luni. Apoi va fi pusă în aplicare la promulgarea de către guvernul Hong Kong, ocolind legislatura orașului printr-un backdoor constituțional rareori adoptate.

Legea va lărgi drastic puterea Beijingului asupra Hong Kong-ului, care a fost anul trecut prin proteste anti-guvernamentale care au solicitat o mai mare democrație și o mai mare autonomie din China continentală.

Inițiativa a fost întâmpinată cu rezistență imediată în oraș, protestatarii ieșind în stradă și ciocnind cu poliția.

Aprobarea legii va avea ca rezultat alte demonstrații în masă, liderii de protest jurând să se opună unei influențe mai mari a guvernului chinez indiferent de cost.

Înainte de votul de joi, CNP nu a citit versiunea finală a propunerii, așa cum a făcut-o pentru celelalte rezoluții adoptate în ultima zi de procedură.

Guvernul chinez a spus în mod repetat că legea va păstra statul de drept al orașului și va proteja drepturile legitime ale rezidenților. Dar asta nu a reușit să liniștească criticii. Mișcarea a fost denunțată la nivel internațional, adversarii avertizând că ar putea reduce multe dintre garanțiile legale promise orașului atunci când a fost predat de la guvernarea britanică la chineză în 1997.

loading...

Comments are closed.