China cere Japoniei să renunțe la planul de deversare a apei radioactive

Ignorând preocuparea și opoziția vehementă a comunității internaționale, guvernul Japoniei a insistat să demareze deversarea apei radioactive în ocean, transferând riscul de contaminare întregii lumii, punând interesele proprii în fața intereselor omenirii, fapt care reprezintă o decizie egoistă și iresponsabilă, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, scrie Agerpres.ro

Acesta a subliniat că autoritățile chineze se opun ferm deciziei, făcând demersuri ferme pe lângă guvernul de la Tokyo.

Oficialul chinez a adăugat că, în ultimi doi ani, legitimitatea, legalitatea și siguranța planului de deversare a apei radioactive de la Fukushima au fost puse sub semnul întrebări de întreaga lume. Japonia nu a abordat preocupările majore ale comunității internaționale cu privire la fiabilitatea pe termen lung a dispozitivelor de purificare a apei contaminate nuclear, autenticitatea și acuratețea datelor privind apa contaminată nuclear, dar și eficacitatea măsurilor de monitorizare pentru evacuarea apei nucleare.

În schimb, Japonia a ignorat solicitările comunității internaționale și a a creat în mod deliberat iluzia că deversarea este sigură și inofensivă, chiar a lansat acuzații împotriva țărilor vecine care exprimă preocupări legitime, fapt care a stârnit indignare țările vecine și în rândul japonezilor.

China îndeamnă Japonia să renunțe la planul de a deversa apa contaminată nuclear în ocean și să comunice cu țările vecine, cu bună credință. China va lua toate măsurile necesare pentru a proteja mediul marin, siguranța alimentară și sănătatea publică, a mai declarat Wang Wenbin.

Total
0
Shares
Total
0
Share