Chiril Gaburici: Moldova va avea un Parc IT cu o suprafață de peste 50 000 de metri pătrați

Moldova are un Parc IT cu o suprafață de peste 50 000 de metri pătrați, chiril gaburici, partidul democrat, guvernul filip, pdm plahotniuc, economie 2018 

„Afirm cu încredere că R. Moldova este o destinație atractivă pentru afaceri IT. Am reușit să creăm un ecosistem favorabil lansării și creșterii afacerilor IT și inovării digitale. Vom construi în parteneriat public-privat peste 50 000 de metri pătrați – un proiect de infrastructură fizică pentru un Parc IT. Muncim acum la asta și suntem în căutarea investitorilor”. Declarația îi aparține ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și a fost făcută la Forumul „Discover Moldova’s IT opportunities”, desfășurat astăzi la București, România.

Potrivit ministrului Gaburici, noua Strategie de dezvoltare a industriei tehnologiei informației şi a ecosistemului pentru inovare digitală pentru anii 2018-2023 prevede o serie de măsuri de stimulare a ecosistemului antreprenorial și educațional IT, a startup-urilor și mecanismelor lor de finanțare, promovarea produselor IT pe diverse piețe de nișă.
 
„Datorită măsurilor întreprinse de Guvern, după ritmul de creștere, industria IT a depășit toate celelalte sectoare economice. Doar în ultimii 3 ani, cifra de afaceri în domeniul IT a crescut de la 110 milioane de euro, până la 200 de milioane de euro, iar exportul IT a crescut de la 59 de milioane de dolari, până la 99 de milioane de dolari”, a precizat acesta.
 
De asemenea, Chiril Gaburici s-a referit și succesele primul parc IT din R. Moldova. În cele 11 luni de activitate, „Moldova IT Park” a depășit cifra de 300 de rezidenți și a înregistrat o cerere continuă și un interes sporit nu doar pe plan național, dar și din partea investitorilor străini. Fiecare a treia companie rezidentă este cu capital străin, iar fiecare a patra este o companie nou creată în acest an.
 
Tot astăzi, Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu directorul de țară al Corporației Internaționale Financiare (IFC), Cristian Nacu. În cadrul discuțiilor, oficialii au vorbit despre dezvoltarea proiectelor de infrastructură IT, dar și extinderea rețelelor de comunicații electronice, în vederea asigurării unui cadru economic sustenabil. R. Moldova a devenit membru al IFC în 1995. Până în prezent, Corporația Internațională Financiară a investit în țara noastră 259 de milioane dolari în 24 de proiecte din diferite sectoare.
 
De menționat că evenimentul de la București întrunește reprezentanții a peste 50 de companii IT la nivel global, localizate în România, care intenționează să își extindă afacerile și în Moldova. În cadrul Forumului au fost prezentate avantajele sectorului IT din R. Moldova, dar și două analize independente efectuate de companiile internaționale Pricewaterhouse Coopers și International Data Corporation.
Total
0
Shares
Total
0
Share