Social

Chiril Gaburici: „Transgaz” poate începe licitațiile pentru construirea gazoductului Iași-Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, declară că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile în ceea ce ține de construirea gazoductului Iași-Chișinău. Astfel, compania românească „Transgaz”, având autorizația de construcție, poate să înceapă să organizeze licitațiile pentru materialele și să pornească lucrările de construcție a gazoductului, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, Chiril Gaburici a menționat că la sfârșitul săptămânii curente va veni o delegație din România, în frunte cu ministrul român al economiei, Dănuț Andrușca, pentru a încheia prima etapă de lucru legat de construirea gazoductului. „Până acum a fost efectuat lucrul în mare parte asupra documentelor și asupra procedurii de transmitere a companiei moldovenești pe care o vor gestiona mai departe”, a afirmat ministrul. Conform planului, la finele anului 2019, tronsonul Ungheni-Chișinău va fi funcțional.

În altă ordine de idei, Chiril Gaburici a menționat că în următoarele luni în România vor fi organizate câteva evenimente de prezentare a vinurilor moldovenești. „Am stabilit care este targetul, către cine vrem să facem aceste prezentări. În primul rând, este vorba de hotelurile, restaurantele și rețelele de magazine alimentare din toată țara”, a declarat ministrul. Potrivit lui, un eveniment va avea loc la București și unul la Sibiu. Acest lucru va fi făcut pentru extinderea listei produselor moldovenești vândute pe piața românească și viceversa.

O altă prioritate a ministerului este conexiunea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană la capitolul cale ferată având în vedere că actualmente pentru a intra în UE, trenurile moldovenești la hotar își schimbă roțile pentru că ecartamentul european este mai îngust decât cel din Moldova.

loading...

Comments are closed.