Cine stă în spatele Banca Transilvania, parte a grupului care deține și Victoriabank din Republica Moldova

Cele cinci societăţi de investiţii financiare şi cele şapte fonduri de pensii administrate privat Pilon 2 din România şi-au majorat deţinerea în capitalul social al Băncii Transilvania de la 30,5% la decembrie 2018 la 36,3% la final de 2019, scrie zf.ro

SIF-urile şi fondurile de pensii private Pilon 2 şi-au majorat expunerea la Banca Transil­va­nia pe parcursul anului 2019 de la 30,5% la 36,4%, ceea ce înseamnă că pe fondul achi­ziţiilor din ultimul an aceşti institu­ţionali români au ajuns cei mai mari acţionari ai băncii de la Cluj, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Astfel SIF-urile au ajuns să controleze 18,5% din Banca Transil­vania, cea mai mare instituţie de credit din România şi cea mai tran­zac­ţionată acţiune de la Bursa româ­nească, în timp ce cele şapte fonduri de pensii private Pilon 2, care prin intermediul administratorilor sunt cei mai mari investitori de la Bursa româ­nească după valoarea potofoliului, au 17,9%.

Prin urmare investitorii institu­ţionali români menţionaţi mai sus au ajuns în poziţia dominantă în structura acţio­nariatului băncii, ceea ce înseam­nă că au un cuvânt greu de spus în adunările generale ale acţionarilor, la care se discută de asemenea şi politica de remunerare a investitorilor. Aceşti investitori pot influenţa în mod direct evoluţia cotaţiei la Bursă a băncii.

Cel mai mare investitor institu­ţional individual rămâne Banca Euro­peană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu un pachet de 8,6%, adică o investiţie de circa 1,2 miliarde de lei la preţurile de la finalul anului 2019. Banca europeană este unul dintre cei mai vechi investitori ai instituţiei de credit de la Cluj şi de asemenea este cel mai mare investitor instituţional din România.

Al doilea cel mai mare acţionar indi­vidual al băncii este fondul de pen­sii administrat privat al NN Pensii, cel mai mare din România şi prin care ad­ministratorul acestuia gestionează con­tribuţiile pentru pensie a circa 2 mi­lioane de români. Astfel, po­trivit celor mai recente date agregate de Ziarul Financiar, res­pec­tiv cele de la finele anului 2019, NN Pensii con­tro­lează 7% din Banca Transilva­nia, adi­că o in­ves­tiţie de 960 de milioane de lei.

„În cursul anului 2019, politica de investiţii în cadrul portofoliului de active a Fondului a continuat să fie concentrată pe piaţa locală de capital – atât în ceea ce priveşte acţiunile, cât şi obligaţiunile. Ponderea investiţi­ilor în afara României în cadrul por­to­foliului de acţiuni şi de fonduri de acţiuni a fost de aproximativ 25%. Majoritatea achiziţiilor de acţiuni au fost realizate pe piaţa locală, fiind concentrate pe principalii emitenţi din indicele BET“, se arată în raportul anual al NN Pensii.

SIF Moldova este al treilea cel mai ma­re acţionar al Băncii Transilvania, cu o deţinere de 6,8% din capitalul social, adică o investiţie de circa 650 de milioane de lei.

SIF Moldova a rămas cu aceeaşi deţinere la 31 martie 2020 la TLV ca cea de la final de 2019, arată calculele realizate de ZF din cele mai recente rapoarte ale SIF-urilor, cele din martie 2020 raportate la cele de la finalul anului trecut.

„Considerăm că în prezent Banca Transilvania este într-o poziţie mult mai bună decât în criza din 2008, beneficiind de capitalizare şi lichiditate superioare. Mai mult, achiziţiile de titluri de stat ar putea atenua efectul scăderii previzibile a cererii de credite din sectorul privat în următorii ani“, se arată în raportul trimestrial al SIF.

Pe de altă parte, SIF Oltenia este singura societate de investiţii financiare din cele cinci care a vândut acţiuni ale Băncii Transilvania în primul trimestru din 2020, în timp ce SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi SIF Transilvania şi-au majorat expunerea la cea mai mare instituţie de credit din România.

„Faptul că Banca Transilvania oferă dividende cash pentru anul 2019 în condiţiile în care celelalte bănci mari din piaţă au renunţat ar trebui să constituie un catalizator pentru preţul acţiunii. Totodată, banca oferă acţiuni gratuite în proporţie de 10% din capitalul social“, menţionează SIF Moldova.

Un procent de 65% din capitalul social al Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) este deţinut de investitori români, precum investitori de retail,

SIF-uri, fonduri de pensii private, arată datele din raportul consiliului de administraţie al băncii aferent anului 2019.

Spre comparaţie, în 2018, ponderea deţinută de investitori români (retail plus instituţionali) la banca de la Cluj era de 59%, ceea ce înseamnă că pe par­cursul anului 2019 investitori români au cumpărat acţiuni TLV, iar cei străini au vândut. Astfel, pon­derea pe care o deţin investitorii străini la cea mai mare bancă din România s-a diminuat de la 32,4% la 26,8%, arată datele ZF.

În acţionariatul băncii de la Cluj se găseşte de asemenea şi antreprenorul Horia Ciorcilă, cofondator al instituţiei de credit, iar în prezent preşedintele Consiliului de Administraţie.

Astfel, potrivit raportului pe 2019, Horia Ciorcilă deţine împreună cu acţionarul BT Castorius Limited 4,5% din capitalul social, adică circa 610 milioane lei.

Deţinerea acestuia este astfel pe locul cinci în clasamentul celor mai mari expuneri ale investitorilor individuali la banca de la Cluj.

Pe locul şase urmează SIF Oltenia cu 4,2% iar fondul de pensii AZT Viitorul Tău are 3,7%.

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa bancară românească, a obţinut în primul trimestru (T1) din 2020 un profit net de aproape 261 mil. lei, în scădere cu 40,1% compa­rativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019.

Rezultatele financiare ale băncii au fost afectate de declanşarea crizei coronavirusului.

Banca Transilvania şi-a bugetat pentru anul 2020 un profit net de 514 mil. lei şi venituri totale de 3,4 mld. lei, se arată în bugetul supus votului acţionarilor la finele lunii aprilie.

Total
0
Shares
Total
0
Share