Alte știri

Cine va câștiga alegerile în SUA? Predicția profesorului care nu a dat greș niciodată

Pinterest LinkedIn Tumblr

Allan Lichtman, profesor de istorie în Statele Unite, are un algoritm care i-a permis să indice fără greș, din 1984 până în prezent, cine este câștigătorul alegerilor prezidențiale. A făcut-o inclusiv în urmă cu patru ani, când a prezis victoria lui Donald Trump, într-un moment în care Hillary Clinton era considerată favorită.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Allan Lichtman a elaborat în urmă cu mai bine de 30 de ani 13 criterii prin care a reușit, de fiecare dată, să prezică în mod corect cine va câștiga cursa pentru Casa Albă. Metoda profesorului a fost elaborată în 1981 împreună cu un specialist rus în matematică și geofizică, Vladimir Keilis-Borok, considerat cel mai bun expert mondial în prezicerea cutremurelor.

Algoritmul nu se bazează pe sondaje de opinie, statistici demografice sau opinii politice, ci folosește un set de aserțiuni de tip adevărat/fals, pe care l-a denumit „Chei către Casa Albă”. Cele 13 „chei” țin seama de factori precum economia, nemulțumirea socială, performanță, scandaluri, dar și carisma personală, adică ceea ce profesorul numește „tabloul mare”.

Prima dată, algoritmul a fost verificat în 1984, când a prezis corect realegerea lui Ronald Reagan, iar de atunci a funcționat pentru toate scrutinele prezidențiale. Trebuie menționat însă că în 2000, când a fost poate cea mai strânsă cursă electorală din Statele Unite, Lichtman a prevăzut că Al Gore, fostul vicepreședinte din administrația lui Bill Clinton, va câștiga alegerile. Deși Al Gore a câștigat votul popular, el a pierdut în cele din urmă Președinția în favoarea lui George W. Bush, după ce Curtea Supremă a decis să oprească renumărarea voturilor în Florida.

Acum, profesorul Lichtman este gata să-și folosească cele 13 „chei” pentru alegerile de anul acesta, când la 3 noiembrie alegătorii vor fi chemați să aleagă între actualul președinte, republicanul Donald Trump, și democratul Joe Biden, fost vicepreședinte al SUA în mandatele lui Barack Obama.

Într-un interviu pentru CNN, profesorul Lichtman a fost categoric în răspunsul său: Donald Trump va pierde anul acesta Casa Albă. El are încredere în continuare în sistemul său de predicție, deși recunoaște că la fiecare patru ani simte presiunea momentului: „Am 73 de ani. Dar de fiecare dată, fără excepție, am emoții”, a declarat el pentru CNN.

Sursa: Digi24

Citește și: Donald Trump a anunțat că va interzice aplicația TikTok pe teritoriul SUA

loading...

Comments are closed.