Circa 20 de mii de tone de grâu din rezerva de stat vor fi împrumutate agenților economici

 

Peste 20 de mii de tone de grâu alimentar din rezervele de stat vir fi împrumutate agenților economici. Eliberarea grâului se va efectua în bază de contract, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare al cărei cuantum va asigura reîntregirea stocurilor eliberate. Un proiect de hotărâre a Guvernului, publicat pentru consultări publice, autorizează Agenția Rezerve Materiale, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, pentru acordarea împrumutului, informează Radio Chișinău

În proiect se menționează că, reieșind din cantitatea generală a stocului intangibil de grâu alimentar, păstrat în rezervele de stat și a Planului de împrospătare a bunurilor materiale din rezervele de stat pentru anul curent, urmează a fi împrospătată cantitatea de 20787 tone de grâu alimentar, roada anului 2017.

Cantitatea de grâu alimentar urmează să fie eliberată din rezervele de stat agenților economici solicitanți, prioritar fiind selectați producătorii de făină, pâine și produse de panificație, care asigură necesitățile populației și menținerea stabilității sociale din țară.

Un demers privind împrumutul grâului din rezervele de stat în vederea susținerii sectorului zootehnic afectat de seceta din anul 2020 a fost înaintat de către asociațiile producătorilor de carne și produse lactate, cu garanția restituirii acestuia de către beneficiari din roada anului 2021. Identificarea beneficiarilor finali de grâu alimentar este pusă în sarcina Agenției Rezerve Materiale.

Potrivit proiectului, restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din roada anului curent, în aceeași cantitate și de aceeași calitate, până pe 1 octombrie 2021.

Citește și: Fiscul va controla pe 8 martie comercianții de flori

Total
0
Shares
Total
0
Share