Circa 483 de copii au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina

 

În cele 15 luni de război, cel puțin 483 de copii și adolescenți ucraineni au murit în urma atacurilor militarilor ruși, iar alți aproximativ o mie au fost răniți, transmite presa ucraineană, cu referire la datele oficiale ale Președinției și Procuraturii de la Kiev, scrie Voceabasarabiei.md

„Timp de 15 luni, agresiunea și teroarea Rusiei nu distrug doar clădiri, ci și drepturile fundamentale ale omului, inclusiv ale copiilor noștri. Dreptul la securitate, mediu, educație, dezvoltare, îngrijire medicală, recreere și, nu în ultimul rând, la viață. Rusia a ucis cel puțin 483 de copii și asta este doar cifra oficială pe care o deținem. Rusia a schilodit încă aproape o mie de copii”, a declarat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski în cadrul unei conferințe dedicată Zilei Internaționale a Copilului.

Potrivit autorităților ucrainene, copiii devin victime ale atacurilor cu rachete, a artileriei și a loviturilor aeriene. La sfârșitul lunii martie, în Ucraina a fost luată o decizie privind evacuarea forțată a copiilor din orașele din prima linie pentru a le asigura securitatea. În cazul în care părinții sau tutorele refuză, aceștia vor fi lipsiți de drepturi.

Cel mai grav, copiii sunt victime ale execuțiilor din teritoriile ocupate. Militarii ruși au mărturisit în repetate rânduri uciderea copiilor în localitățile ocupate. În special, în martie, un soldat capturat a povestit cum a împușcat un băiat de 12 ani, iar în aprilie, un fost luptător Wagner a mărturisit că a ucis 40 de copii în subsolul unei clădiri din Bahmut, dar ulterior a dezmințit informația.

Total
0
Shares
Total
0
Share