CNA confirmă recepționarea demersului prin care se cere ca Maia Sandu să poată primi mită

Ieri, la solicitarea redacției telegraph.md, Președinția a anunțat că Maia Sandu s-a adresat Centrului Național Anticorupție pentru a primi clarificări despre banii primiți în cadrul unui eveniment din România, care a avut loc la Timișoara.

„Premiile internaționale oferite pentru progresele Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru eforturile Președintei Republicii Moldova constituie o recunoaștere a realizărilor tuturor cetățenilor și adeziunii față de valorile democrației și libertății. Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noțiunea de cadouri, prevăzută în legislația națională. Pentru a clarifica orice suspiciune, instituția prezidențială a trimis un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislația tratează astfel de situații. Precizăm că Președinta Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, instituția prezidențială va acționa transparent și va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse”, este răspunsul primit de către redacția noastră.

Cine minte despre mita pentru Maia Sandu? Primăria Timișoara – da, Președinția – ba

În această dimineață, CNA a confirmat recepționarea demersului prin care se cere ca Maia Sandu să poată primi mită.

“Am recepționat sesizarea, urmează să o examinăm și să ne expunem”, este răspunsul primit.

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiul Timișoara pentru Valori Europene în prezența unui public numeros de peste 500 de oameni, care a umplut până la refuz sala Cinema Timiș. Au participat la ceremonie reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, ai corpului diplomatic, cultelor, mediului de afaceri și societății civile, precum și juriul premiului. Președinta Maia Sandu s-a aflat la Timișoara timp de două zile, la invitația primarului Dominic Fritz.

”Premiul Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de Primăria Municipiului Timișoara anul trecut și recompensează personalități de anvergură internațională care promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Premiul este dotat cu suma de 30.000 euro, acoperită din sponsorizări”, scrie în comunicatul de presă al Primăriei Timișoara, fiind subliniat că s-a dat și suma de bani.

„Primesc acest premiu ca pe un vot de încredere în capacitatea Republicii Moldova și a cetățenilor săi de a duce până la capăt lupta pentru libertate – o luptă dreaptă, legitimă și necesară pentru viitorul nostru și al întregului continent!”, a declarat Maia Sandu de pe scena evenimentului, subliniind că a primit premiul.

Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că a fost vorba despre un premiu cu bani, așadar acesta ar putea fi considerat un cadou admisibil.

Cu toate acestea, conform legislației Republicii Moldova, banii sunt considerați un cadou inadmisibil, iar Codul penal califică această infracțiune drept mită.

Total
1
Shares
Total
0
Share