Politic

CNA se opune guvernului! Un proiect semnat de Pavel Filip a primit aviz negativ din partea CNA

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un proiect al Guvernului, care ar putea scuti întreprinderile de stat ce fac sponsorozări sau acțiuni de binefacere de obligația de a aloca o parte din profit la Bugetul de stat, a fost avizat negativ de experții Centrului Național Anticorupție (CNA). În opinia acestora, aplicarea acestor prevederi va prejudicia bugetul, favorizând anumite interese personale și legalizând delapidarea fondurilor publice.

În documentul semnat de premierul Pavel Filip și ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, se precizează că nu vor achita nimic în bugetul public acele companii care vor aloca 2% din profit, dar nu mai mult de 400.000 de lei anual, pentru sponsorizări sau acțiuni filantropice, informează Radio Chișinău.

Potrivit raportului de expertiză al CNA, publicat pe site-ul instituției, aplicarea acestei inițiative ar contravine Legii cu privire la filantropie și sponsorizare, deoarece oferă reprezentanților statului dreptul să întreprindă astfel de acțiuni din contul profitului companiilor de stat.

Norma propusă legalizează posibilitatea neîncasării a 2% din profitul net obținut de întreprindere la bugetul de stat, adică, în mod expres, legalizarea delapidării fondurilor publice, cu prejudicierea bugetului de stat cu până la 400.000 de lei la fiecare întreprindere care intră în sfera de aplicare a actului normativ”, au precizat autorii expertizei anticorupție.

Menționăm că Executivul vrea ca întreprinderile de stat să nu mai repartizeze o parte din profit bugetului de stat și în cazul în care au avut pierderi mari, sunt în insolvabilitate sau nu are bani pentru a realiza planul de investiții.

loading...

Comments are closed.