CNPF la un an de „vremuri bune”: Conducere nouă, scheme vechi

 

Acum un an, proaspăt venit la Guvernare, PAS decide să revoce in corpore membrii Consiliului de Administrație Comisiei Naționale Pieței Financiare (CNPF). În timpul procesului de revocare, audierilor parlamentare, noua Guvernare promiteau schimbări radicale în sistem care urmau să vină după înlăturarea vechii conduceri a CNPF.

Odată cu divulgările a pretinselor conversații private din canalul de Telegram a mai multor lideri și apropiați ai actualei guvernări, apărute pe Moldova-Leaks.com, aflăm că de procesul de „schimbări” la CNPF s-a ocupat nemijlocit deputatul PAS, Dumitru Alaiba, tot el fiind și Președintele Comisiei Parlamentare economie, buget și finanțe.

În acest proces de „schimbare a situației de la CNPF”, conform acelorași discuții private divulgate de Moldova-Leaks, apar noi elemente despre presupusa legătură a lui Dumitru Alaiba cu Veronica Malcoci, Directorul unei companii de asigurări cu capital străin, „Grawe Carat”. Despre aceste legături s-a vehiculat în spațiul public încă la începutul anului 2022. Atunci însă Dumitru Alaiba a mințit, negând despre implicarea Veronicăi Malcoci în procesul de schimbare a conducerii CNPF, dar cel puțin nu a negat că se cunosc.

SURSA: Print SCREEN – Moldova-Leaks.com

NOTĂ: Toți liderii vizați de divulgările Moldova-Leaks, au negat autenticitatea de 100% a conversațiilor făcute publice, dar au declarat că este „o amestecătură dintre adevăr și conversații trucate”.

Cum menționează actualul ministru al economiei, pe atunci deputat, Dumitru Alaiba, în pretinsele discuții private divulgate de Moldova-Leaks, cu greu, dar s-ar fi numit în fruntea CNPF, persoane demne, corecte și cu EXPERIENȚA NECESARĂ (subiect la care vom reveni cu alte detalii) care urmau să pună capăt tuturor schemelor și ilegalităților pe piața de profil supravegheată Comisie.

Noua componență a Consiliului de Administrație a CNPF:

  • Cornelia Cozlovschi – Președinte;
  • Adrian Gheorghiță – Vicepreședinte;
  • Vitalie Lemne – Vicepreședinte.

Ce avem de fapt, la un an distanță de la demiterea vechii conduceri a CNPF?!

La Adunarea generală a acționarilor Moldasig S.A. din 29 iulie 2022, cu prezența a acționarilor care în cumul dețin 600 000 acțiuni cu drept de vot (CNPF 480 000, majoritatea absolută), se alege o nouă componență a Consiliului de Administrație Moldasig S.A. (n.r. încetarea înainte de termen a împuternicirilor membrilor anteriori, ca întotdeauna conducere nouă, oameni noi ), după cum urmează:

A alege în componența Consiliului Societății „MOLDASIG” S.A., pentru un termen de 3 ani, următoarele persoane:

  • Vladimir RUSNAC – care este și Director-adjunct, Şef Direcție reglementare – autorizare CNPF;
  • Stela IUTIȘ – care este și Şef Direcție SUPRAVEGHERE CNPF;
  • Nina ȘCHENDREA.

Ca rezultat al acestor schimbări, s-a format o nouă majoritate din Consiliul de Administrație Moldasig S.A., care se subordonează și depinde direct de noua conducere a CNPF.

Ce urmează după?

Noua componență a Consiliului de Administrație Moldasig S.A., controlați de noua componență a Consiliului de Administrație CNPF (Cornelia Cozlovschi – Președinte, Adrian Gheorghiță – Vicepreședinte responsabil de asigurări, Vitalie Lemne – Vicepreședinte responsabil de creditare nebancară) prin procesul-verbal nr. 17 din 09 septembrie 2022 aleg pe un termen de 6 luni până la 11.03.2023 în funcția de Director General al Societății Moldasig S.A. pe – Victor COADĂ.

Cine este Victor Coadă?

Despre Victor Coadă, presa a divulgat anterior că ar fi prietenul lui Igor Dodon și Ion Chicu, membru și fondatorul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fostul coleg al lui Valeriu CHIȚAN (ex-Președintele CNPF, demis din funcție odată cu venirea Guvernării PAS) și a Zinaidei GRECEANÎI.

Victor Coadă (Director General S.A. ”MOLDASIG”) și Igor Dodon (Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, fostul Președinte al Republicii Moldova):

Conform informației de către Victor Coadă către CNPF pentru aprobare în calitate de director general al S.A. ”MOLDASIG”, ultimul prezintă informație că deține diploma seria AL nr. 007376 din 30.06.1995, eliberată de Universitatea Agrară de Stat din Moldova, care confirmă finisarea studiilor de profil economie, specialitate contabilitate și control, calificare economist în evidență contabilă.

Totodată, conform Curriculum-Vitae al D-ului Igor Dodon, ultimul declară că deține diplomă din 1997, eliberată de Universitatea Agrară de Stat din Moldova, care confirmă finisarea studiilor de profil economie.

Aceasta ar demonstra că aceste două persoane sunt foști colegi de facultate, promoții diferite.

În perioada mandatului de Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon prin decretul Președintelui Republicii Moldova a stabilit componența nominală a Consiliului Economic pe lângă Președintele Republicii Moldova, unul din membrii fiind Victor Coadă reprezentant C.A. ”Donaris Vienna Insurance Group” S.A. (la acel moment Victor Coadă fiind angajat la C.A. ”Donaris Vienna Insurance Group” S.A. în calitate de manager/agent de vânzări).

Victor Coadă este unul din fondatorii, membrul Biroului Executiv Central al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), candidat la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, partid format din foștii membri a Guvernului Ion Chicu învestit în perioada guvernării PSRM. Despre PDCM în spațiul public deseori s-a vehiculat că ar fi „un partid satelit al PSRM”.

Victor Coadă (Director General S.A. ”MOLDASIG”) și Valeriu Chițan (Președintele Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare):

Conform informației prezentate de către Victor Coadă către CNPF pentru aprobare în calitate de director general al S.A. ”MOLDASIG”, acesta a fost angajat și activa în perioada 21.08.1995 – 01.07.2002, în calitate de controlor-revizor/șef adjunct al direcției din cadrul Departamentului Control Financiar și Revizie din cadrul / în subordinea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova.

Conform informației publice de pe site-ul cnpf.md , în perioada anilor 1994 – 1998, D-ul Valeriu Chițan deținea funcția de ministru în Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, Victor Coadă fiind subalternul acestuia.

Valeriu Chițan (Ex-Președintele Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare) și Zinaida Greceanîi (Vicepreședintele PSRM, fostul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova):

Conform informației publice pe site-ul parlamentului – în perioada 1994 – 1999, Zinaida Greceanîi a activat în calitate de șef-adjunct și șef al Direcției generale elaborarea și administrarea bugetului din cadrul Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, condus la acel moment de Valeriu Chițan care în perioada anilor 1994 – 1998 deținea funcția de ministru în Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, respectiv Zinaida Greceanîi a fost subalterna directă a lui Valeriu Chițan.

Unde sunt „schimbările” promise de PAS?

S-a schimbat guvernarea, au început vremurile bune, dar cumătrismul și schemele continuă, nouă componență a Consiliului de Administrație CNPF numită de PAS, susțin în continuare bazele și începuturile intereselor puse la cale de PSRM?

Cum facem regulă pe piața asigurărilor dacă totul de fapt continuă așa cum și a fost, care a fost sensul de a numi noi membri a Consiliului de Administrație CNPF, dacă ultimii nu-s mai buni ca cei plecați.

Autor: G.C.

Total
0
Shares
Total
0
Share