Comisia Europeană anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea exportului de diamante către UE

Comisia Europeană va anunța miercuri un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să înceteze exporturile de diamante rusești către Uniunea Europeană, a declarat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell, scrie Agerpres.ro

Acesta este cel de al 12-lea pachet de sancțiuni după invazia rusă în Ucraina.

Includerea diamantelor în noul pachet de sancțiuni urmărește diminuarea veniturilor pe care Rusia le obține din vânzarea acestora, estimate la 4 sau 5 miliarde de dolari pe an.

Belgia și-a ridicat rezervele față de aceste sancțiuni ce țintesc comerțul cu diamante rusești și care sunt coordonate cu statele din G7, propunând totodată soluții pe baza unui sistem de trasabilitate care să nu afecteze industria belgiană din acest domeniu. Sistemul de trasabilitate ar urma să permită excluderea din circuitele comerciale mondiale a diamantelor brute provenite din Rusia.

Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, urmează să fie supus votului de statele membre în Consiliul Uniunii Europene, iar pentru a fi aprobat este nevoie de unanimitate.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat luni la Bruxelles că, în loc să impună Rusiei noi sancțiuni, Uniunea Europeană ar face mai bine să evalueze „eșecul” politicii sale și pagubele pe care și le-a provocat singură prin seria de sancțiuni.

Oficialul ungar consideră că Bruxellesul și unele state din spațiul comunitar nu sunt pregătite să accepte realitatea cu privire la pagubele pe care aceste sancțiuni le-au provocat economiei europene și cu privire la eșecul lor de a atinge obiectivele urmărite, acelea de a pune în genunchi economia Rusiei și de a determina această țară să se retragă din Ucraina.

Ungaria s-a pronunțat cu regularitate împotriva sancțiunilor decise contra Rusiei, dar în cele din urmă nu și-a folosit niciodată dreptul de veto pentru a le bloca.

Total
0
Shares
Total
0
Share