Comisia Pre-Vetting a emis decizii pentru 90 la sută dintre candidații la funcția de membru al CSM și CSP

Un număr de 67 de candidați au participat în procesul de evaluare extraordinară desfășurat de Comisia de Pre-Verificare pentru a stabili eligibilitatea acestora pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sau Consiliului Superior al Procurorilor (SCP).

Comisia a finalizat evaluarea a 59 dintre cei 67 de candidați și a emis aproape 90 la sută din numărul total de decizii. Totodată, deciziile privind grupul II de candidați la CSM din rândul non-judecătorilor, propuși de Parlament, sunt în proces de elaborare și aprobare.

Astfel, Comisia a evaluat integritatea financiară și etică a 28 de judecători de carieră, 17 procurori și 22 de reprezentanți ai societății civile cu experiență profesională în domeniul dreptului sau alt domeniu relevant, după cum urmează: 21 de candidați non-judecători la CSM, desemnați de Parlament, și un candidat non-procuror, propus de Academia de Științe la funcția de membru al CSP.

Din totalul de 67 de candidați, 36% (24 de candidați) au fost femei și 64% (43 de candidați) au fost bărbați. Din cei 59 de candidați, evaluarea cărora este finalizată pentru moment, 16 au primit decizii de promovare și 43 au primit decizii de nepromovare. Cele 43 de decizii de nepromovare au vizat 14 situații de retragere din concurs sau de nedepunere a documentelor, fapt ce i-a descalificat pe candidați, iar restul 29 de candidați nu au promovat evaluarea în urma parcurgerii procesului complet de verificare. Din totalul de 67 de candidați, înscriși în concursurile pentru CSM și CSP, 79 la sută au trecut prin procesul complet de evaluare, adică 52 de candidați.

Pe categorii de subiecți evaluați, din 40 de candidați la CSM, cinci judecători și trei non-judecători au promovat evaluarea, ceea ce reprezintă o rată de promovare de 18% pentru judecători și 25% pentru non-judecători. Rata privind candidații non-judecători la CSM se poate modifica odată cu emiterea ultimelor decizii privind grupul doi de candidați, propus de Parlament. Din cei 18 candidați înscriși în concursul pentru CSP, 17 procurori și un candidat non-procuror propus de Academia de Științe, opt au promovat și zece nu au promovat evaluarea extraordinară. Prin urmare, rezultatele indică o rată de promovare de 41% în rândul procurorilor, iar singura candidată din partea societății civile, propusă de Academia de Științe, la fel, a promovat evaluarea. Totodată, în trei din cele zece decizii de nepromovare, candidații s-au retras, iar într-un caz nu a depus la timp Declarația pentru 5 ani.

Din totalul de 67 de candidați evaluați de Comisia Pre-Vetting până pe 27 iulie curent, 52 au participat la audierile publice ale Comisiei, iar doi candidați au solicitat să fie evaluați exclusiv în baza materialelor acumulate de Comisie, optând să nu participe la audieri în ședință publică. În patru cazuri, o parte din audieri s-a desfășurat în ședință închisă.

Până în prezent, 18 candidați la CSM din rândul judecătorilor, patru non-judecători și cinci candidați procurori la CSP, care nu au promovat evaluarea, au contestat deciziile Comisiei Pre-Vetting la Curtea Supremă de Justiție. În două dintre aceste cazuri, Curtea a menținut deciziile Comisiei Pre-Vetting, iar celelalte 25 de contestații sunt în curs de examinare.

Total
0
Shares
Total
0
Share