Actualitate

Comisia Unificată de Control s-a întrunit la Bender

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 29 aprilie 2021, Comandamentul Militar Întrunit a prezentat raportul privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 21-27 aprilie curent. Comisia a luat act de acest raport, constatând că în perioada vizată nu au avut loc încălcări grave ale regimului Zonei de Securitate.

Examinarea altor 19 rapoarte săptămânale a arătat că acestea nu reflectă situația reală în ceea ce privește prezența posturilor instalate abuziv de partea transnistreană, întrucât exponenții Tiraspolului blocau deplasările observatorilor militari pentru documentarea regulamentară a posturilor și îngrădirilor artificiale instalate ilegal. Astfel, asemenea rapoarte incomplete nu au fost aprobate, urmând a fi discutate ulterior.

Pentru depășirea acestui blocaj în activitatea Comisiei, Delegația Republicii Moldova a reiterat sarcina stabilită la 24 septembrie 2020 care obligă Comandamentul Militar Întrunit să elucideze sub toate aspectele fiecare caz de respingere a deplasării observatorilor militari înregistrat de la 12 martie 2020 până în prezent și să raporteze măsurile întreprinse.

Un alt subiect pe agenda Comisiei s-a referit la postul nr.9/stâng al Forțelor Mixte de Pacificare situat în apropiere de Vadul-lui-Vodă. Delegația Republicii Moldova s-a pronunțat pentru preluarea funcțiilor administrative asupra acestui post în vederea îmbunătățirii condițiilor de executare a serviciului militarilor implicați. Decizia finală asupra problemei a fost amânată, iar discuțiile vor continua la următoarea ședință.

loading...

Comments are closed.