Alte știri

Compania americană Philip Morris critică legea propusă de deputații PAS, privind majorarea accizelor la produsele IQOS

Pinterest LinkedIn Tumblr

Miercuri, în Parlamentul de la Chișinău, au avut loc discuții despre proiectul de lege care cere scumpirea produselor IQOS. Deputați, agenți economici și reprezentanți ai societății civile au venit cu propuneri și poziții personale legate de inițiativa legislativă a unui grup de deputați ai blocului ACUM.

Reprezentantul companiei Philip Morris a sugerat parlamentarilor să nu se grăbească cu adoptarea unor noi reglementări, ci să lase suficient timp pentru discuții la subiect, avansând ideea de un an pentru ca business-ul din domeniu să se poată adapta. Iar reprezentantul companiei Imperial Brands s-a arătat speriat de pașii drastici pe care i-ar prevedea inițiativa legislativă. „Ca industrie, vom trece peste asta și vom depăși etapa. Dar consumatorul nostru – nu cred. Studiile spun că toate lucrurile decise rapid duc la urmări total diferite de cele dorite”, a spus Serghei Bibaev.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Aneta Zasavițchi, directoarea Asociației Restaurantelor și Localurilor de Agrement, a declarat: „Din 2015 până în prezent, am încercat să prevenim multe neclarități din legea antitutun care nu și-a mai îndeplinit scopul: de a reduce numărul de fumători. Azi am mai aflat un scop nou. Se fac multe, dar la sănătate nu ne gândim. Totul s-a făcut în grabă ca să se arate frumos pe foaie și la TV. Ați vrut să avem o lege restrictivă, dar fără efecte clare. Totul se reduce la „nu, nu, nu”. Asta nu va lucra. Noile restricții față de IQOS nu vor avea efect. Va crește concurența neloială, pentru că așa cum se fuma se va fuma în continuare. E nevoie de o politică de sănătate”.

Amintim că produsele din tutun care nu arde (în special IQOS și Glo) ar putea fi supuse acelorași restricții și accize ca și țigările obișnuite. Inițiativa aparține unui grup de deputați ai blocului ACUM și se află în discuții la Parlament. Drept reacție, activistul civic Dragoș Munteanu a criticat inițiativa deputatului Radu Marian din PAS și a colegilor săi. Munteanu explică că dacă țigările de tip IQOS se vor scumpi atunci el, la fel ca alți fumători, vor fi nevoți să revină la țigările clasice care sunt mult mai dăunătoare sănătății.

loading...

Comments are closed.