Alte știri

Comparație: Ce avere au Volodimir Zelenski și Petro Poroșenko, candidații la Președinția Ucrainei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe 31 martie 2019 au avut loc alegerile prezidențiale în Ucraina. Finaliști ai primului tur sunt Volodimir Zelenski și Petro Poroșenko. Volodimir Zelenski este actor comediat și deține business-ul „Kvartal 95”, iar Petro Poroșenko om de faceri și actualul președinte al Ucrainei. Moldova.org a făcut o comparație a averilor celor doi candidați:

Volodimir Zelenski a ajuns popular în campania electorală datorită serialului telvizat „Sluga poporului”, lansat în 2015. Filmul relatează povestea unui profesor de istorie care devine președinte după ce o înregistrate video în care acesta critică guvernarea devine popular pe facebook.
 
Împreună cu soția, Zelenscki deține o casă mare în suburbia orașului Kiev,
6 apartamente, majoritatea în Kiev,
3 locuri de parcare,
1 apartament în Marea Britanie pe care-l dau în chirie,
2 mașini de peste 200 de mii de euro,
aproape 500 de mii de euro într-o bancă din Letonia.
 
Cei mai mulți bani îi aduce business-ul „Kvartal 95” și vânzarea contentului către televiziuni. De exemplu, în luna ianuarie a acestui an a fost rulat un film produs de Kvartal. Cinematografele au încasat peste 2 milioane de euro. Vreo 700 de mii de euro din aceștia îi revine companiei deținute de Zelenksi. „Kvartal 95” ajunge în Republica Belarus și Kazahstan, însă nu și în Federația Rusă.
 
Într-un interviu, Zelenski a zis că trebuie de încetat războiul din Donbas și Crimeea este pământul ucrainesc. Mai mult, candidatul a povestit cum, la un concert din Berlin, l-a bătut pe un bărbat care a ridicat drapelul Federației Ruse și a spus ceva foarte urât despre Ucraina. Potrivit politicianului, Ucraina trebuie să fie liberală și își dorește ca bătrânii să fie în siguranță, iar în țară să investească companii internaționale. Potrivit presei ucrainene, Zelenskii mizează pe populația vorbitoare de rusă din Ucraina și pe conservatorismul național-patriotic.
 
Candidatul prezidențial ucrainean Volodimir Zelenski spune că eventuala aderare a Ucrainei la NATO și UE va trebui supusă referendumului. Dmitro Razumkov, consilierul politic al comicului care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, a spus că direcția spre Europa este „opțiunea poporului ucrainean” și a lui Zelenski.
kiev ucraina
Kiev, Ucraina
Petro Poroșenko a fost ales președinte al Ucrainei în mai 2014. El a devenit primul politician ucrainean care a câștigat alegerile în prima rundă, însă, în toamnă, blocul său parlamentar a format cea mai mare formațiune din Rada Supremă cu ajutorul deputaților cu un singur mandat.
 
„Armata. Limbă. Credință “- afișele cu aceste cuvinte și semnătura lui Petro Poroșenko au apărut în orașele ucrainene în august 2018. În septembrie, Poroșenko a numit-o „formula de identitate ucraineană modernă”.
 
„Talentul diplomatic și experiența politică” pe care le-a promis să leutilizeze în ajunul ultimelor alegeri nu a fost de ajuns pentru a pune capăt războiului din Donbas și pentru a începe negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană. După doi ani de declin în 2014 și în 2015, economia Ucrainei a început să se redreseze, dar este încă departe de cifrele din 2014. În programul său trecut, Poroșenko a promis un statut special limbii ruse. Poroșenko susține că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie continuate, în contextul recuperării Crimeei și Donbasului.
 
Poroșenko a obținut mai mult de 600 de mii de euro în 2017, din procente și dividente,
El locuiește într-o casă cu o suprafață de 1331,7 metri pătrați,
Deține două terenuri de peste 34 de mii de metri pătrați,
Totodată mai deține 2 apartamente în Kiev,
1 automobil Mercedes și 1 barcă,
Deține peste 800 de mii de euro în conturile bancare.
Forma de guvernământ a Ucrainei este republică semi-prezidențială unde prim-ministru și președintele sunt participanți activi în administrația statului. Guvernul este desemnat de către președinte, dar votat de parlament. În alegerile prezidențiale din Ucraina au participat în cursa electorală 39 de candidați, Zelenskii a acumulat 30% și Poroshenko 16%. Al doilea tur al alegerilor vor avea loc pe 21 aprilie.
loading...

Comments are closed.