Economic

Compensații la consumul de gaz natural pentru agenții economici. Care sunt categoriile eligibile

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenții economici cu un consum sporit de gaze naturale în procesul de producție pot deja beneficia de compensații din partea statului. Anunțul a fost făcut astăzi, 29 martie de către deputatul PAS, Radu Marian, făcând trimitere la Ministerul Economiei, informează Realitatea.md

Compensația va constitui 100% din diferența în urma majorării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, dar nu mai mult de 1,5 milioane lei per consumator. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 m3 consumați lunar pentru care a fost efectuată compensarea direct în factură conform Dispoziției nr.3 din 1 februarie curent a CSE.

Compensațiile vor fi oferite consumatorilor non-casnici care procură de la furnizorii de gaze naturale și ale căror plăți pentru gazele naturale (fără TVA), consumate lunar, reprezintă cel puțin 5% din volumul de vânzări din luna respectivă.

Vor fi compensați agenți economici din următoarele domenii: cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și a tuberculilor, creșterea păsărilor, prelucrarea și conservarea fructelor și a legumelor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a amidonului și a produselor din amidon, fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, fabricarea macaroanelor, tăiețeilor, cuş-cuş-ului şi a altor produse făinoase similare, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor, fabricarea de covoare şi mochete, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepția articolelor din blană, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte prin tricotare sau croșetare, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie şi a articolelor de harnașament, prepararea şi vopsirea blănurilor, fabricarea încălțămintei, fabricarea sticlei şi a articolelor din sticlă, fabricarea materialelor de construcții din argilă.

Deputatul afirmă că, pentru compensațiile acordate agenților economici, Guvernul va cheltui 120 de milioane de lei, bani care vor fi alocați în două etape a câte 60 de milioane.

Pentru a beneficia de compensare, agenții economic trebuie să depună o cerere prin intermediul portalului Ghișeului unic de raportare electronică.

Precizăm că, de compensații la consumul de gaz au beneficiat și consumatorii casnici pe parcursul lunilor rece a anului. Ultima lună de compensații a fost pentru luna martie. Pentru consumul din luna aprilie, cetățenii, nu vor mai beneficia de compensații din partea statului.

loading...

Comments are closed.