Economic

Comunicat de presă despre situația alarmantă din domeniul turismului

Pinterest LinkedIn Tumblr

“De ce Proiectul de lege privind modificarea articolului 1 din Legea nr.72/2020 privind unele măsuri de susținere a călătorilor și a agenților economici din industria turismului pentru atenuarea efectelor negative generate de situația epidemiologică (COVID-19) nu a fost votat in lectura a 2a? OR, cum este mai bine pentru consumator?, sa falimenteze un agent economic, sau i se dea posibilitatea sa muncească pentru a rambursa banii consumatorului?”

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Aceasta tema a fost abordată în data de 27 decembrie 2021, in incinta IPN (Casa Presei, str. Puskin 22, Chisinau), ora 10:00.

In perioada octombrie 2019 – martie 2020, peste 4 mii de cetățeni ai R. Moldova au achitat avansuri pentru vacanțele planificate in sezonul estival 2020, cu destinația Grecia! Peste 1 milion de EURO, pentru acești 4 mii de călători, au transferat agenții economici de turism din R. Moldova drept avansuri pentru vacanțele planificate ale clienților sai, furnizorilor Greci. Pandemia însa a dat totul peste cap!

In baza legii Legii nr. 72/2020 Agenții Economici de Turism din R. Moldova urmau sa ramburseze avansurile clienților sai care au reziliat contractele in urma restricțiilor pandemice, pana la data de 31.12.2021. Insadin motive argumentate si anume interdicția părții Elene a călătoriilor in scopuri turistice pentru cetățenii R. Moldova pîna pe 5 iulie 2021, fluxul de turiști a scăzut semnificativ creând impedimente majore in procesul rambursărilor bănești. Mai mult ca atit, in data de 17 iunie 2020 cel mai mare furnizor de servicii turistice in Grecia pe piața R. Moldova (cu o cota de aproximativ 70%) si anume Mouzenidis Travel Grecia a anunțat sistarea activității sale si întreruperea deservirii turiștilor cu pachete turistice deja achitate, fără însa a restitui avansurile, lucru care contiunua si pina in ziua de azi.

Acest fapt a impus ANAT sa vina cu o solicitare către Guvernul si Parlamentul Republicii Moldova de a extinde efectele legii 72 din 21.05.2020 pana la data de 30.09.2022.

Acest termen va permite negocierea, deja inițiata, cu statul Grec, pentru identificarea soluțiilor vizavi de cazul Mouzenidis Travel Grecia, care este unul răsunător nu numai in R Moldova.

Ne-am bucurat foarte mult, când am gasist susținerea in Parlamentul R Moldova, in urma consultărilor publice pe care le-am efectuat pe platforma parlamentara si in urma cărora, deputatul PAS dna Dascalu Iulia a inițiat un proiect de lege privind prelungirea moratoriului la Legea 72 din 2020, pana la 30.09.2022. Insa nu am inteles, de ce proiectul inaintat de d-na deputat – Dascalu Iulia, nu a fost votat in lectura a doua. Avizurile au fost toate pozitive, proiectul a fost votat in prima lectura de 68 de deputați, unanim, însa proiectul nu a mai fost înaintat pentru lectura a doua.

In caz ca Proiectul de lege nu va fi votat pana in data de 31.12.2021 Agenții Economici de turism, vor fi nevoiți sa muncească doar pentru avocați, judecați si penalități de întârziere, deoarece la moment Agenții Economici nu au cum sa ramburseze acești bani, banii (avansurile) asa cum am menționat mai sus – sunt la furnizorii din Grecia.

Sau, unii Agenți Economici, cu siguranța, vor alege calea insolvabilității. Si aici apare întrebarea:

“Oare ce este mai bine pentru consumator? Sa fie votat proiectul de lege, concomitent cu negocierea cu statul Elen in soluționarea problemei in raport cu Mouzenidis Travel Grecia, OR ca Agentul Economic sa intra in insolventa?

SAU, poate cineva e cointeresat, ca o buna parte a Agenților Economici de turism sa intre in insolventa, astfel monopolizând mai usor piața serviciilor turistice?

Dar sa nu uitam si de resursele umane care muncesc in acest domeniu si care in toiul iernii cad sub riscul de a fi disponibilizați…”

ANAT se adresează către:
Președintele Republicii Moldova dna Maia Sandu
Președintele Parlamentului dlui Grosu
Fracțiunea PAS

Rugam susținerea si intervenția Dvs in rezolvarea problemei create in industria turismului a Republicii Moldova, cu scopul de a identifica soluții si de a rambursa banii cetățenilor!

Insistent rugam, sa se organizeze o ședința extraordinara a parlamentului Republicii Moldova de urgenta si sa votați in lectura a doua proiectul cu numărul de înregistrare 382 din 02.12.2021, care este considerat de mediul de afaceri strict necesar pentru Consumatori si Agenții Economici de Turism din Republica Moldova.

Cei prezenți la Conferința de presa:

Anna Colța- președinte ANAT
Esanu Afanasie – membru ANAT
Maxim Septichin – reprezentant ale unei companii turistice

loading...

Comments are closed.