Politic

Conducerea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare a prezentat bilanțul vizitei lor de lucru la Bruxelles

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, conducerea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a prezentat bilanțul vizitei lor de lucru la Bruxelles, unde s-au întâlnit cu mai mulți europarlamentari și înalți oficiali europeni.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Vizita a demonstrat faptul că acțiunile echipei CUB se bucură de toată atenția și sprijinul liberalilor europeni de la ALDE/Renew, care au salutat constituirea unei alternative liberale pro-europene în Republica Moldova. Delegația Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) în frunte cu Președintele Igor Munteanu, alături de secretarul general, Igor Klipii, președinta Organizației Naționale a Femeilor CUB, Lucia Spoială și Cezara Budu, Vice-Președinta Organizației de Tineri CUB Junior, a fost primită cu multă deschidere.

Co-președintele ALDE, Europarlamentarul Ilhan Kyuchyuk a anunțat despre recomandarea Consiliului Politic de a susține aderarea CUB la ALDE, planificată pentru Congresul din Stockholm din 24-26 mai, 2023. La Congres va fi adoptat Manifestul liberal ALDE, un document de bază pentru idealul comun al europenilor liberali. Deopotrivă, Organizația de tineri CUB Junior va adera la mișcarea liberală europeană, LYMEC, președintele căruia, Dan Aria Sucuri, a salutat constituirea structurii de tineri CUB. LYMEC cuprinde astăzi 50 de organizații din toată Europa și peste 150.000 membri efectivi.

La Bruxelles, delegația CUB a purtat întâlniri cu mai multe organizații și platforme asimilate mișcării liberale europene. În particular, CUB a depus o solicitare de a adera la ELF (European Liberal Forum), în persoana Directorului său executiv, Antonios Nestoras, stabilind priorități și direcții de cooperare pe domeniul cercetării și politicilor inovatoare. Delegația CUB a pus bazele unei cooperări interesante cu Global Security Hub al Fundației Friedrich Naumann for Freedom.

Reprezentanții CUB au participat activ la 2 conferințe organizate de grupul Renew, care face parte din partidul european ALDE, dedicate solidarității cu Ucraina. Conferința organizată de Ulrike Muller și Petras Austrevicius pe subiectul unei abordări strategice în extinderea Uniunii Europene și rolul liberalilor, în care s-au discutat modalitățile concrete de furnizare a asistenței militare și umanitare, susținerea în procesul de negocieri de aderare, a introdus și Republica Moldova ca temă de discuții. O importanță aparte a avut-o întrevederea delegației CUB cu Asistentul Secretarului General al Alianței Nord-Atlantice, E.S. Mircea Geoană, care a salutat cristalizarea unei opțiuni de securitate și apărare mai clare la Chișinău, care ar servi interesului național și progreselor relevante în acest scop.

Reprezentanții CUB au avut întâlniri și la Serviciul de Acțiune Externă a Uniunii Europene, cunoscând-o pe Șeful Departamentului pentru Georgia și Republica Moldova, Dorota Dlouchy-Suliga, cu care au avut un schimb valoros asupra procesului de pregătire a discuțiilor de aderare cu UE.

Vizita a avut și o contribuție importantă la deschiderea unui dialog politic al CUB cu mai multe grupuri politice din Parlamentul European. În acest scop, Președintele CUB, Igor Munteanu, a avut întrevederi valoroase cu reprezentanți ai Partidului Liber din Suedia, Partidul Liberal Democrat din Germania și USR din România. CUB a fost salutat în prima sa vizită la Bruxelles de Vicepreședintele Grupului ”Renew Europe”, Dragoș Tudorache, dar și de domnii Vlad Botoș, Vicepreședinte USR, Dan Barna, Vicepreședinte USR, deputatul german în Parlamentul European, Svenja Hahn și Karin Karlsbro, Deputat suedez în Parlamentul European, Membru al Comisiei de Comerț Internațional.

loading...

Comments are closed.