Conducerea Serviciului Vamal a avut o ședință de lucru cu delegația EUPM Moldova. Care au fost subiectele abordate

Conducerea Serviciului Vamal a desfășurat o ședință de lucru cu delegația Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM Moldova), condusă de Philipp Schweers – șef al Departamentului Amenințări hibride și Securitate cibernetică. Aceasta fiind prima ședință a părților, a fost realizată o descriere a activităților desfășurate în cadrul Serviciului Vamal și respectiv reprezentanții EUPM Moldova au prezentat obiectivul, misiunea și acțiunile propuse pentru o ulterioară colaborare.

Astfel, în agenda discuțiilor s-au regăsit subiecte orientate pe contracararea fraudelor vamale, securitatea cibernetică, acțiuni de realizare a controlului vamal în contextul amenințărilor existente, dar și nemijlocit identificarea punctelor comune de conlucrare între părți.

În cadrul discuțiilor, directorul Serviciului Vamal, dl Igor Talmazan a mulțumit EUPM Moldova pentru interesul față de crearea și dezvoltarea unui parteneriat bilateral durabil, și a reiterat deschiderea instituției pentru cooperare pe aspectele de interes comun, prin realizarea acțiunilor menite să contribuie la combaterea infracționalității transfrontaliere și asigurarea securității economice a statului.

La rândul lor, reprezentanții EUPM Moldova au apreciat profesionalismul și deschiderea Serviciului Vamal al Republicii Moldova nemijlocit în tendința de ajustare a cadrului legal național la prevederile legislației Uniunii Europene, dar și în ceea ce ține de dezvoltarea și modernizarea sistemelor IT. În acest sens, oficialii europeni și-au arătat disponibilitatea de a sprijini Serviciul Vamal în dezvoltarea acțiunilor orientate spre reziliența sectorului de securitate în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică.

În încheierea ședinței, părțile și-au exprimat interesul comun de fortificare a dialogului bilateral, și au stabilit celule de contact, în scopul dinamizării procesului de cooperare.

Total
0
Shares
Total
0
Share