Alte știri

Conexiunile indivizilor care ar sta în spatele Blocului anti-guvernamental: Banca de Economii și problemele penale

Pinterest LinkedIn Tumblr

După plecarea a 12 deputați din fracțiunea PDM, în piața politică moldovenească de pe malul Bâcului se vorbește tot mai mult despre o reconfigurare a alianței de guvernare, care va culmina cu destituirea Guvernului Ion Chicu sau chiar cu declanșarea alegerilor parlamentare anticipate în baza sistemului electoral proporțional (nu mixt).

Astfel, în dimineața zilei de 8 mai 2020, a fost lansat apelul PRO Moldova de formare a unui Bloc anti-guvernamental, fiind invitate partidele de opoziție în lupta împotriva lui Igor Dodon, adică împotriva omului pus în funcție tot cu suportul lor.

Imediat după apelul lui Candu, încă 4 deputați din PDM au anunțat că pleacă de pe corabia democrată și că sar rapid în barca numită PRO Moldova.

La scurt timp, cei din Partidul Șor și-au anunțat susținerea, fiind și ei gata să pună umărul la debarcarea actualei guvernări.

Totuși, chemarea lui Candu este una întârziată, deoarece PAS a anunțat deja câteva zile în urmă că este gata să facă o alianță ”măcar și cu dracu”, doar pentru a-l distruge pe Dodon.

Pe de altă parte, PPDA anunță că nu vrea să facă alianță cu Andrian Candu, mai cu seamă cu Ilan Șor. Totuși, unele surse afirmă că Andrei Năstase negociază și vrea să obțină funcția de premier în viitoarea majoritate politică, dar și postura de candidat unic la prezidențialele din toamnă.

Așadar, având această configurație alcătuită din trei partide și o grupare politică fără personalitate juridică, putem să deducem cine sunt cei din spatele planului ”anti-guvernamental”.

  1. Primul în listă este Vlad Plahotniuc. Acesta a dispărut din țară imediat după cedarea puterii în iunie 2019. De atunci a fost pasiv pe plan politic, dar în toamna anului trecut a început să finanțeze preluarea PDM de către finul său, Andrian Candu. La începutul lunii februarie 2020, văzând că nu poate prelua PDM din mâinile lui Diacov, Plahotniuc a decis să pună umărul la crearea PRO Moldova, dar cu susținerea lui Șor;
  2. Al doilea om politic interesat să cadă actuala guvernare este Ilan Șor. Acesta a dispărut odată cu Plahotniuc, iar din iunie 2019 s-ar afla în Tel Aviv. Șor mai ocupă fotoliul de deputat și este liderul partidului său;
  3. Pe locul al 3-lea se află Vlad Filat. Deși pe malul Bâcului se face impresia că acesta nu este unul dintre păpușarii PAS-lui, în acest sens mai sunt lansate unele atacuri, toți știu că Filat face parte din grupul Lucinschi, iar Maia Sandu i-a luat locul de fruntaș politic și de ”salvatoare a națiunii”;
  4. Victor Țopa nu poate rămâne în urmă. Acesta tot are probleme penale în țara noastră și un interes vădit să-și rezolve dosarele, fapt pentru care a creat și finanțează PPDA-ul lui Andrei Năstase.

Iată că, fiind acești patru păpușari ai actualei ”opoziții”, trebuie să ne amintim despre lucrurile ce-i unește.

În primul rând, absolut toți cei enumerați mai sus și-au mânjit mâinile și au furat din Banca de Economii. Primii care au muls instituția bancară a statului sunt Țopa și Vlad Filat, fiind urmați de Șor și Plahotniuc. Mai mult, în 2014-2015, ei au reușit să pună pe brânci mai multe bănci din țară, iar cetățenii au fost lăsați fără câteva miliarde de lei.

În al doilea rând, pentru faptele de corupție, spălare de bani, delapidarea bunului public și pentru multe alte acuzații înaintate în mod oficial, indivizii enumerați supra au și dosare penale active sau în executare.

Așadar, interesul acesta este unul vădit și înțeles de opinia publică, iar viitoarele mișcări politice nu ar trebui să ne mire.

Autor: Corneliu Gandrabur, gandrabur.md

loading...

Comments are closed.