Conservatorul Alexander Stubb a fost învestit în funcţia de preşedinte al Finlandei

Conservatorul Alexander Stubb este învestit vineri în funcţia de preşedinte al Finlandei pentru următorii şase ani, înlocuindu-l pe Sauli Niinisto, tot conservator, care îşi încheie mandatul după 12 ani în fruntea ţării nordice, scrie Agerpres.ro

Ceremonia de învestitură va începe la Palatul Prezidenţial, unde Niinisto îl va primi pe succesorul său, apoi cei doi se vor îndrepta către Eduskunta (parlamentul finlandez), unde preşedintele în exerciţiu va trece în revistă pentru ultima oară Garda de Onoare.

În timpul sesiunii de învestitură, care va începe la orele locale 12:00 (10:00 GMT), Stubb va depune jurământul în faţa plenului Eduskunta şi va rosti primul său discurs în calitate de şef al statului.

În continuare, Stubb se va întoarce la Palatul Prezidenţial însoţit de Niinisto pentru a-i primi pe membrii guvernului, reprezentanţii corpului diplomatic şi ai celor mai importante instituţii ale statului.

Stubb, în vârstă de 55 de ani, s-a impus în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 11 februarie în faţa candidatului ecologist Pekka Haavisto, cu 51,6% din voturi.

Victoria politicianului conservator, la o diferenţă de numai 100.000 de voturi, este cea mai strânsă înregistrată la un scrutin prezidenţial de la introducerea sufragiului direct pentru alegerea şefului statului, în 1994.

Stubb a fost şef al guvernului şi ministru în trei rânduri, însă de aproape şapte ani stătuse departe de politica finlandeză, timp în care a fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi profesor universitar.

Numirea sa va da continuitate, în mod previzibil, actualei politici externe şi de securitate a Finlandei, deoarece, la fel ca predecesorul său, Stubb este în favoarea menţinerii unei linii dure împotriva Rusiei vecine şi a continuării sprijinului pentru Ucraina.

De asemenea, Stubb propune o cooperare mai strânsă cu NATO şi Statele Unite, permiţând depozitarea armelor nucleare şi înfiinţarea unei baze permanente aliate pe teritoriul finlandez, deşi în aceste chestiuni va trebui să aibă sprijinul guvernului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share