Politic

Consilier Prezidențial: Acțiunile neconstituționale ale Maiei Sandu sunt tentativă de capturarea statului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Filip, actual consilier prezidențial Ion Chicu, este de părere că Maia Sandu ar încălca flagrant Constituția atunci când insistă să propună Consiliului Superior al Procurorilor cel puțin doi candidați la funcția de procuror general, scrie ZiarulNațional.MD

Potențialul succesor al Maiei Sandu crede că actualul premier și-ar dori propriul procuror general, pentru că ar fi implicată în acordarea garanțiilor de stat, dar și în concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Acuzațiile sunt vechi și au fost lansate anterior atât de către democrați, cât și de către socialiști, iar Maia Sandu a oferit și răspunsuri.

„Doamna prim-ministru trebuie să facă tot ce-i stă în puteri pentru a evita aprofundarea crizei politice. Așa procedează oamenii responsabili. Iar un politician trebuie să fie responsabil. Și nu cred că prim-ministrul nu înțelege că încălcarea Constituției reprezintă, în esență, tentativa de capturare a statului. Insistența cu care dorește să pună controlul personal asupra unei puteri în stat, a justiției, care are menirea inclusiv să vegheze asupra respectării legilor și de către politicieni (dragi inimii sale sau nu prea) ridică multe semne de întrebare. Foarte multe”, a scris Chicu pe Facebook, în ziua când PSRM ar putea să înregistreze în Parlament o moțiune împotriva Guvernului Sandu.

Consilierul lui Igor Dodon, despre care s-a spus anterior că ar putea fi o variantă de compromis a socialiștilor și democraților pentru funcția de premier, crede că un procuror numit de premier nu va mai putea să investigheze obiectiv unele cazuri.

„Să ne imaginăm că premierului, partidul căruia are undeva 14 mandate în Parlament, i se satisfac dorințele și obține dreptul de a numi și demite procurorul general. Să ne imaginam că procurorul numit investighează obiectiv cazurile de oferire de către Guvern, inclusiv de Maia Sandu, a celor 14 miliarde de lei garanții de stat furate de capii AIE sau investighează concesionarea de Guvern, inclusiv de Maia Sandu, a aeroportului nostru cuiva „din Habarovsk”… Cum credeți, cât se va reține acel procuror în funcție? Cum credeți, cât de obiectiv va investiga procurorul aflat sub controlul total al unei persoane cazurile, în care este implicată această persoană?”, se mai întreabă Chicu.

De menționat că premierul Maia Sandu a afirmat că nu va renunța la acțiunile Guvernului și așteaptă să vadă dacă socialiștii își doresc cu adevărat reforma justiției. Prim-ministrul a mai afirmat că nu s-a consultat cu PSRM cu privire la noile modificări la Legea procuraturii, pentru că socialiștii ar încerca să torpileze reforma Procuraturii și a justiției, în general.

Acuzațiile lui Chicu la adresa Maiei Sandu nu sunt noi, premierul explicând de mai multe ori faptul că nu a votat pentru concesionarea Aeroportului, decât la etapa incipientă care lansa ideea unei eventuale concesionări.

În ceea ce privește garanțiile de stat, ministra Educației Maia Sandu a avut mai multe întrebări la acea ședință decât ministrul Economiei, Andrian Candu, care dădea asigurări că „sunt filtre” și că banii acordați de stat nu vor fi furați.

loading...

Comments are closed.