Consiliul AIEA cere Rusiei să cedeze controlul centralei nucleare de la Zaporojie Ucrainei

Consiliul guvernatorilor al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a aprobat rezoluția privind „transmiterea urgentă a centralei nucleare de la Zaporojie sub controlul deplin al Ucrainei”, a informat joi, 7 martie, Ministerul Energiei al Ucrainei, scrie Radio Chișinău

Potrivit sursei citate, documentul adoptat de AIEA solicită Rusiei să-și evacueze imediat trupele și personalul neautorizat de pe teritoriul centralei nucleare care este ocupată de ruși.

AIEA consideră că această măsură e necesară pentru a asigura funcționarea sigură și corespunzătoare a centralei. În acest sens, AIEA se arată îngrijorată de starea precară a securității centralei, lipsa personalului calificat, lipsa lanțurilor de aprovizionare fiabile, starea fragilă a alimentării cu apă și, în special, de instalarea minelor pe teritoriul și în preajma centralei.

Precizăm că miercuri, 6 martie, șeful AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit cu Vladimir Putin, dar și cu șeful statului companiei nucleare ruse – Rosatom, Alexei Lihaciov. În cadrul întrevederii a fost abordată problema siguranței la centrala nucleară Zaporojie.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin i-a spus lui Grossi că Rusia „continuă cooperarea cu AIEA (…) și face totul pentru a îmbunătăți siguranța obiectelor nucleare”. Până în prezent nu sunt alte detalii despre întâlnirea care a avut loc în spatele ușilor închise.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share