Consiliul Concurenței analizează creșterea prețurilor la carnea de porc, dar nu poate interveni în formarea acestora

Consiliul Concurenței a reacționat la discuțiile publice privind creșterea prețurilor la carnea de porc, precizând că, într-o economie de piață, prețurile sunt determinate de factori precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, taxele, nivelul importurilor și exporturilor, precum și evoluțiile de pe piețele internaționale.

Instituția subliniază că nu are atribuții legale de a stabili, plafona sau modifica prețurile și nici de a sancționa companiile doar pentru majorarea acestora.

Totuși, Consiliul precizează că monitorizează piața și intervine în cazul în care există indicii de practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți pentru fixarea prețurilor sau abuz de poziție dominantă.

În prezent, autoritatea analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a identifica eventuale semnale de astfel de practici și îndeamnă producătorii, comercianții și consumatorii să semnaleze orice comportament suspect.

Amintim că prețul cărnii a explodat după ce în țara noastră a fost depistată pesta porcină, iar zeci de mii de porci au fost sacrificați.

Total
0
Shares
Total
0
Share