Politic

Consiliul Superior al Procurorilor se întrunește în ședință

Pinterest LinkedIn Tumblr

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se va întruni marți în ședință, pe agendă fiind cinci subiecte.

Deocamdată nu se cunoaște dacă marți va fi examinat subiectul privind selectarea unui candidat la funcția de procuror general, din lista scurtă de candidați transmisă astăzi de noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi.

Noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi a comunicat azi, 18 noiembrie, că rezultatele concursului nici nu au fost anulate.
Am făcut o analiză a situației privind așa zisei anulare a concursului pentru selectarea candidaturilor privind viitorul Procuror General. Nu spun întâmplător așa zisa, pentru că prima constatare care m-a uimit a fost faptul că fostul ministru (n.r. Olesea Stamate) a încălcat grav legea și într-un mod direct și total în dezacord cu calitatea pe care trebuia să o aibă un ministru al justiției de apărător și promotor al legii. În minister, nu am găsit nici un act care să indice temeiul legal pentru care concursul să fi fost stopat sau anulat. În aceste condiții, avem de a face cu o situație, extrem de gravă. Pe de o parte societatea a fost mințită, indusă în eroare privind existența unei decizii de anulare a concursului. Pe de altă parte avem de a face cu o gravă ilegalitate. Fostul ministru a încălcat termenul în care trebuia să expedieze candidaturile selectate sau preselectate la Consiliul Suprem al Procurorilor(CSP). Desigur, avem și un aspect moral negativ, modul în care fostul ministru a desconsiderat calitatea de profesioniști a membrilor comisiei care au preselectat candidații. Cred că fostul ministru a  ales o ilegalitate care i s-a părut mai mică. Dacă anula concursul, era la fel o ilegalitate, dar a ales să comită ilegalitatea prin netransmiterea rezultatelor concursului la CSP.

Nagacevschi a anunțat că el are obligația de a recunoaște rezultatele concursului și le va transmite la CSP. Ministrul Justiției spunea că o va face chiar astăzi, 18 noiembrie, pe parcursul zilei. Acesta motivează decizia prin aceea că Ministerul Justiței deja a comis o perioadă lungă de ilegalitate pentru că nu a transmis rezultatele concursului către CSP în termenul prevăzut, odată ce rezultatele nu au fost anulate oficial.

loading...

Comments are closed.