Consolidarea parteneriatelor între organizațiile de tineret și instituțiile publice, votată în prima lectură

 

Un proiect de lege care prevede consolidarea parteneriatelor între organizațiile de tineret și instituțiile publice a fost votat în prima lectură la ședința de astăzi a Parlamentului. Inițiativa legislativă care propune modificarea Legii cu privire la tineret aparține deputaților Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Eugeniu Sinchevici și Alina Dandara.

Documentul prevede consolidarea parteneriatelor între instituțiile și organele publice cu structurile participative și entitățile societății civile prin instituirea conceptului de parteneriat strategic. Parteneriatele strategice au scopul de a îmbunătăți și a face mai transparent actul de guvernare. Astfel, schimbul sistematic de informații, practici, experiențe, precum și accesul la factorii decizionali vor facilita politicile publice și vor impulsiona programele împărtășite de sectorul guvernamental și cel neguvernamental.

Proiectul mai prevede acordarea statutului de partener-cheie, în raport cu autoritățile publice, unei structuri reprezentative a tinerilor și organizațiilor de tineret.

O altă modificare prevedere crearea conceptului de Centru de inovație socială, destinat tinerilor și organizațiilor de tineret care promovează și implementează noi soluții orientate spre schimbări conceptuale, de proces, de produs sau organizaționale, care urmăresc îmbunătățirea bunăstării indivizilor și comunităților.

În document se mai propune eliminarea noțiunii de specialist în tineret și promovarea noțiunii de lucrător de tineret ca noțiune cheie, care urmează a fi diversificată în Clasificatorul ocupațional al Republicii Moldova, în funcție de gradul de pregătire profesională, studii și gradul de calificare. Prin această modificare se va aduce claritate privind poziția și funcția de lucrător de tineret, precum și se va asigura alinierea la practica europeană, noțiunea de lucrător de tineret fiind utilizată în documentele de politici și actele normative ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la tineret a fost susținut de 54 de deputați și urmează a fi votat și în lectura a doua.

Total
0
Shares
Total
0
Share